Cu cât avem acces la mai multă informație, cu atât ne este mai greu să decidem ce este bun și ce nu pentru sănătatea noastră.

Pasta de dinți, unul dintre produsele care nu ar trebui să lipsească din igiena zilnică este și unul dintre cele mai periculoase. În pasta de dinți se află un ingredient care este nociv, mai ales dacă este ingerat.

Cu toții am fost obișnuiți și așa știm că pasta de dinți cu fluor ajută la combaterea cariilor. Fluorul este una dintre cele mai nocive substanțe care ajunge în organismele adulților, dar și în ale copiilor. De-a lungul timpului, s-au efectuat mai mult studii, iar o parte considerabilă dintre ele a demonstrat că acesta nu are niciun efect în combaterea cariilor.

Studiile clinice realizate în 1991 în cadrul Programului Național American de Toxicologie, au arătat că există o creștere certă a cazurilor de osteosarcom, o formă de cancer care atacă oasele la persoane care ingerează continuu fluor, fie din apa potabilă, fie din pasta de dinți.

Otrava din pasta de dinți. Ingredientul care este extrem de nociv, mai ales pentru copii
pixabay

Urmați întotdeauna sfatul medicului stomatolog

Însă, fluorul nu este singurul ingredient care ne pune sănătatea în pericol. Lista este una destul de lungă, iar unele dintre ele sunt destul de greu de evitat. Anumiți agenți de spumare, precum lauret sulfatul de sodiu (SLS), pot provoca iritații ale gurii și buzelor la unii oameni. Există pastă de dinți fără SLS disponibile pentru cei care doresc să evite acest ingredient.

Triclosan a fost folosit în trecut în unele paste de dinți, dar a fost asociat cu îngrijorări privind efectele sale asupra sănătății umane și mediului. Tocmai de aceea, a fost interzis în unele țări pentru utilizarea în produsele de igienă orală.

Pentru a evita ingrediente periculoase sau controversate în pasta de dinți, puteți opta pentru paste de dinți naturale sau organice, care folosesc adesea ingrediente mai sigure și mai naturale. În plus, consultați un dentist pentru recomandări specifice privind igiena orală și pasta de dinți potrivită pentru dumneavoastră.