Ce au în comun sănătatea porcină și tehnologia Big Data? Mai mult decât v-ați putea gândi! La recentul simpozion european privind gestionarea sănătății la porcine (ESPHM), care a avut loc la Barcelona, au fost demonstrate cinci exemple comerciale diferite, în care sănătatea porcinelor poate fi susținută de această tehnologie digitală.

Monitorizarea tusei

O abordare de monitorizare a tusei suinelor, care utilizează microfoane, algoritmi și sisteme inteligente de avertizare, se află pe piață de peste un deceniu. Dar, ibstitutul Belgian de cercetare Soundtalks a dezvoltat această tehnologie. Împreună cu gigantul de sănătate animală Boehringer Ingelheim, acum se desfășoară studii la scară largă în fermele de porci din Europa și Statele Unite, ceea ce înseamnă un alt pas în dezvoltarea aplicației, așa cum a fost descris de doctorul Boehringer, Dr. Dale Polson la ESPHM.

Ideea din spatele proiectului a fost aceea de evaluare a poziționării și configurației optime a unui sistem de monitorizare continuă a sunetului în clădirile spațiului aerian mare, sau cu alte cuvinte, obținerea unei detectări corectă a tusei cu ajutorul unor microfoane.

Creșterea gradului de biosecuritate

La randul lor, specialistii de la MSD Animal Health a descris B-eSecure, un sistem electronic care urmărește și raportează biosecuritatea externă și internă, care ajută, în esență, porcinele să-și schimbe comportamentul. În numele MSD, Victor Geurts a introdus ambele componente ale sistemului pentru biosecuritatea externă alături de programul PRRSoNS, pentru biosecuritatea internă.

În cel de-al doilea, sunt urmate mișcările oamenilor care poartă balize personalizate. Încercările efectuate în fermele din Olanda au arătat că sistemele reunite ajută fermele să-și îmbunătățească biosecuritatea, fiind un instrument foarte util și pentru instruirea și monitorizarea noilor angajați.

Dispozitive noi de vaccinare a porcilor

2018 este cu siguranta anul descoperirii dispozitivelor de vaccinare de înaltă tehnologie. Partea high-tech este că dispozitivul poate stoca fotografii și poate da un avertisment, atunci când o lovitură a pistolului de vaccinare nu a funcționat corect. Utilizând tehnologiile WiFi sau Bluetooth, pistolul se raportează la o aplicație de pe un smartphone și / sau la managerul fermei din birou cât de multe animale au fost vaccinate, la ce fel de animale, când s-a întâmplat și de către cine. Toate datele sunt prezentate în grafice ușor de înțeles.

Smartvac

Cel puțin 3 companii majore de sănătate a porcilor au dezvoltat și au lansat o abordare similară. Animal Health a prezentat modelul Smartvac, un sistem dezvoltat in-house. Sistemul are o abordare intramusculară, care vine cu un ac și cu un inel care trebuie ținut și presat în cealaltă parte, pentru a efectua o injecție, aceasta fiind o caracteristică de siguranță și de precizie. La cererea multor clienți, compania a făcut conceptul utilizabil pentru diferite flacoane de vaccin ale altor companii.

Interesant este faptul că Animal Health oferă, de asemenea, o analiză a scorurilor pulmonare post-mortem. Rezultatele pot fi corelate cu schemele de vaccinare originale și pot fi analizate pentru optimizarea proceselor. Dispozitivul poate înregistra, de asemenea, viteza de vaccinare, numărul de ace utilizate și productivitatea.

Hipradermic și HipraQnect

Vaccinarea intramusculară cu ajutorul unui ac este o caracteristică care poate fi găsită și la gama de dispozitive medicale Hipra, compania oferind două opțiuni. Prima este Hipradermic, un dispozitiv de vaccinare fără ac, intradermic, care este destinat exclusiv pentru vaccinul PRRS. Opțiunea fără ac este deja la a doua generație și este disponibilă pe piețe în care PRRS este o problemă de sănătate.

PRRS este cauzată de un arterivirus. Tulpinile de virusuri găsite în Europa (virusul Lelystad EU1, EU2, 3 și 4) sunt legate de cele găsite în SUA și Canada (tipuri de NA), dar diferențele dintre ele sunt suficiente pentru a afecta diagnosticul și protecția împotriva vaccinurilor. Diferențele din secvența de acid nucleic viral afectează diagnosticul prin reacția lanțului de polimerază (PCR), iar proteinele virale sunt suficient de diferite, astfel încât anticorpul monoclonal la o tulpină nu poate fi întotdeauna utilizat pentru a diagnostica infecțiile cu cealaltă. Vaccinurile din tulpini nord-americane nu protejează întotdeauna împotriva tulpinilor europene, din același motiv În plus, față de cele două tipuri de virus PRRS, o tulpină de NA de înaltă patogenitate (HP) a apărut în China și este un mutant de ștergere capabil de a provoca o mortalitate de 20%.

Virusul infectează porcii prin tractul respirator sau prin inseminare și se înmulțește în citoplasma macrofagelor alveolare și în multe alte celule înrudite, inclusiv cele care alcătuiesc vasele de sânge (celulele endoteliale). El ajunge rapid la sânge, unde poate fi găsit, chiar și după apariția imunității. Se înmulțește și ucide macrofagele alveolare, ducând la pierderea capacitățiiu de apărare în plămân și contribuind astfel la apariția pneumoniei. Virusul poate pătrunde în tractul reproductiv pentru a intra în fetuși după 72 de zile de sarcină și de a intra în sperma vierilor. Porcii dezvoltă anticorpi dar pot purta virusul până la 12 săptămâni, eliminând virusul prin secreții.

Acum, toate celelalte vaccinuri Hipra pot fi administrate folosind noul dispozitiv intramuscular, HipraQnect. Dispozitivul complementar a fost anunțat la evenimentul amintit mai sus și va fi introdus treptat. Principalele caracteristici ale noului dispozitiv sunt: ​​senzorii de calitate, pentru a detecta calitatea performanței vaccinării prin ac și conectivitatea acestuia. HipraQnect, încorporează o cartelă SIM 3G, capabilă să transfere toate informațiile înregistrate direct în baza de date accesibilă au ajutorul unui telefon mobil. Ambele dispozitive au fost dezvoltate de echipa tehnologică proprie a companiei Hipra.