Majoritatea oamenilor folosesc bețișoarele cu capete de bumbac pentru a curăța mizeria din urechi. Într-adevăr, este indicat să le folosim pentru a curăța exteriorul urechii. Însă, cel mai bine este să nu le folosim în interiorul urechii. 

Utilizarea bețisoarelor de urechi este asociată cu o varietate de complicații. Pot apărea infecții, răni, sau mai rău, perforarea sau spargerea timpanului.

Pixabay

De ce nu este indicată folosirea bețișoarelor de urechi

Ceara pe care o produce urechea este, de fapt, foarte utilă. Această previne uscarea urechii și impiedică bacteriile să ajungă mai adând în ureche. Adeseori, urechile noastre se autocurăță, iar din acest motiv nu este tocmai necesar să intervenim cu bețișoare.

Introducerea tamponului din bumbac poate aduce, adeseori, mai multe complicații la nivelul urechilor. Atunci când folosim aceste bețișoare de urechi, de fapt, împingem ceara mai adânc în interior. Practic, ceara nu poate curăța în întregime urechea și o va face să se acumuleze în interiorul urechii. Prea multă ceară poate duce la simptome neplăcute.

Acestea pot include dureri, auz înfundat și senzații de plenitudine. Mai mult, dacă băgăm prea adânc un astfel de bețișor în ureche, putem răni structurile medii ale acesteia. Leziunea comună a urechii legată de aceste bețișoare este ruperea sau spargerea timpanului. În aceste cazuri, există tratamente speciale, care vor face ca timpanul să se regenereze. În urma unei astfel de traume, timpanul va rămâne cu o sensibilitate. La sunete mai zgomotoase, cum ar fi un concert spre exemplu, auzul va fi puțin afectat. Urechea care a suferit o astfel de traumă nu va mai auzi 100% ca înainte.

Dacă totuși folosim bețișoarele de ureche și apar dureri, putem utiliza medicamente pentru durere fără prescripție medicală. Se poate folosi ibuprofen sau paracetamol pentru a ajuta la ameliorarea durerilor.

Dacă durerea de ureche nu dispare după maxim trei zile de îngrijire la domiciliu, este recomandată vizita la un medic specialist ORL.