De la semnarea Tratatului de la Tordesillas în 1494, care a împărțit noile teritorii între Spania și Portugalia, până la reînființarea statului Vatican prin Tratatul de la Lateran în 1929 și deschiderea domeniului Graceland publicului larg în 1982, aceste evenimente au modelat istoria și continuă să influențeze lumea contemporană.

Descoperiți povestea acestor momente remarcabile și impactul lor durabil asupra culturii și geopoliticii mondiale.

1494 – Împărțirea Lumii

În 1494, Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, stabilind o linie de demarcație pentru a-și împărți noile teritorii din afara Europei. Linia a fost trasată la jumătatea distanței între insulele Capului Verde, aflate sub control portughez, și insulele descoperite de Cristofor Columb în prima sa călătorie.

Conform tratatului, Spania a primit teritoriile aflate la vest de această linie, iar Portugalia pe cele la est. Ulterior s-a descoperit că linia trecea prin Brazilia, explicând astfel prezența unei țări lusofone (vorbitoare de portugheză) înconjurată de națiuni hispanofone (vorbitoare de spaniolă).

1929 – Papa Primește un Stat

După 59 de ani de absență de pe harta Europei, statul Papei a fost reînființat. Pe 7 iunie 1929, a intrat în vigoare Tratatul de la Lateran, semnat între Italia și Sfântul Scaun, recunoscând Vaticanul ca stat independent.

Statul Papal a refuzat să se alăture Italiei unificate, pierzând astfel teritoriile din afara Vaticanului. Între 1870 și 1929, Papa s-a considerat „prizonier” în propriul palat, refuzând să recunoască autoritatea Regatului Italiei asupra fostelor teritorii papale.

1982 – Acasă la Rege

În 1982, Priscilla Presley, soția lui Elvis Presley, a deschis pentru public domeniul Graceland, reședința regelui rock’n’roll. Deși conacul și terenul din jur au devenit o atracție turistică majoră, baia în care a murit artistul rămâne inaccesibilă publicului.

Elvis a cumpărat Graceland în 1957 pentru 102.500 de dolari și a locuit acolo împreună cu familia sa. În prezent, Graceland atrage peste 600.000 de vizitatori anual. Cele 23 de camere ale conacului, întinse pe 1.600 de metri pătrați, sunt amenajate ca un muzeu. Pe domeniu se află și mormântul lui Elvis Presley.