Cu toții ne bazăm pe datele tipărite de pe ambalaj pentru a ști când mâncarea se va strica. Dar când vine vorba de ouă, uneori avem tendința de a trece cu vederea termenul de valabilitate înscris.

În articolul de față vom afla cum să identificăm un ou rău de unul bun sau ce să facem cu ouăle care, din păcate, au expirat. De asemenea, putem afla cum să încetinim data de expirare în cazul ouălelor care se apropie de finalul datei de valabilitate.

Cum verifici dacă un ou este bun sau nu

Sursa: Social media

Se spune adesea că ouăle sunt încă bune de mâncat mult timp după data de expirare. Dar care este data de expirare ideală pentru ouă? Perioada de valabilitate a unui ou nerefrigerat este de 7 până la 10 zile. În cazul unui ou refrigerat este de aproximativ 30 până la 45 de zile. Bineînțeles, asta nu înseamnă că poți consuma un ou vechi de 2 luni.

Ouăle pot fi păstrate aproximativ 5-6 săptămâni dacă sunt refrigerate corespunzător. Cel mai bine este să congelați ouăle în cutia lor originală în interiorul frigiderului în loc de ușă deoarece temperatura este constantă. Ouăle trebuie transportate și depozitate la o temperatură cât mai constantă posibil. O temperatură între 19  și 21 grade iarna și între 21 și 23 grade vara.

Ouăle sunt refrigerate pentru a reduce riscul de a se contamina cu salmonela. Ouăle care sunt proaspete și sunt intacte nu trebuie să fie refrigerate, atât timp cât vor fi consumate într-o săptămână. Cu toate acestea, ouăle din magazinul alimentar nu trebuie lăsate nerefrigerate.

Umpleți un vas transparent cu apă rece și puneți ouăle în el. Dacă se scufundă până la fund și stau întinse pe o parte, sunt proaspete și vor fi bune de consum.

Dacă stau la un capăt în partea de jos a vasului (în poziție verticală), înseamnă că au câteva săptămâni, dar încă sunt bune de mâncat. În cazul în care găsești ouăle plutind pe suprafața vasului, trebuie doar să știi că nu mai sunt suficient de proaspete pentru a fi mâncate.