Termenul de valabilitate de pe anumite alimente este extrem de important. Mulți români, din păcate, nu aruncă nici măcar o privire pe etichete atunci când cumpără un produs. 

Se știe deja că termenul de valabilitate este extrem de important. Din păcate, românii nu sunt obișnuiți să se uite când expiră un produs atunci când îl cumpără. De asemenea, sunt și oameni care consideră că mai pot consuma un anumit aliment, chiar dacă acesta a expirat. Ei bine, este posibil acest lucru, dar numai în cazul anumitor alimente. 

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat care sunt alimentele care pot fi consumate chiar dacă au expirat. Unele produse pot fi consumate chiar și după luni întregi de la expirare. Medicul nutriționist spune că produsele expirate nu înseamnă că sunt și stricate. 

Mihaela Bilic, anunț important pentru consumatori

„Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem- nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate”, spune Bilic. 

Iaurtul, de exemplu, mai poate fi consumat timp de trei săptămâni, chiar dacă a depășit termenul de expirare. În acest caz este obligatoriu ca alimentul să fi fost păstrat la frigider. Acesta se va simți mai acid și mai acrișor, fiindcă conține mai multe colonii de lactobacili.  

Puține persoane știu că ciocolata poate fi consumată și la un an de zile după ce a depășit termenul de valabilitate. Mai mult, pastele făinoase și orezul, de exemplu, pot fi consumate chiar și la doi ani de la expirare. 

Mierea nu se strică niciodată!

Mihaela Bilic spune că mierea nu se strică niciodată. Aceasta se zaharisește, iar cei care vor să o facă din nou lichidă tot ce trebuie să facă este să o bage în apă caldă.  

„Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus. Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare”, a mai explicat medicul.

colaj substantial

Organismul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice, spune Mihaela Bilic. După cum bine știm, brânza cu mucegai, de exemplu, este foarte bună, atât la gust, dar și benefică pentru sănătate. De asemenea, bacteriile „bune” ne dezvoltă imunitatea.  

Atenție mare la carne și pește

Atenție, când vine vorba de carne sau pește, în acest caz, trebuie să fim foarte atenți. Termenul de valabilitate al acestor alimente nu trebuie depășiți. Pe de altă parte, explică medicul, nu trebuie să aruncăm alte produse cum ar fi parmezan, dulceață sau biscuiți, doar fiindcă au expirat. Acest lucru nu înseamnă că aceste produse sunt și stricate. 

Mihaela Bilic le transmite oamenilor să își folosească simțurile, fiindcă așa își vor da seama când un produs trebuie mâncat, sau nu. 

„Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs- dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.