Aceste "leacuri" erau deseori aplicate de bunici și străbunici

Este sezonul răcelilor, iar numeroase persoane se confruntă cu aceste afecțiuni. Camerele de gardă devin aglomerate cu pacienți de toate vârstele care își caută leac. Răcelile nu aduc doar un disconfort ridicat ci pot agrava alte probleme de sănătate pe care le avem deja.

În prezent, curele de imunitate sunt la mare căutare. Diferite companii farmaceutice scot pe piață „pastile minune”care țin promit să virușii departe.

În trecut însă, străbunicii și bunicii percepeau diferit imunizarea.

Ceai de cătină și chimen

Chiar dacă nu pare combinația perfectă pentru o băutură, delicioasă, cele două fac minuni. Cătina și chimenul sunt bogate în magneziu, fier, vitamina C. Copiii primeau des ceaiul de chimen care era un adevărat aliat împotriva răcelilor. De altfel, siropul de cătină era preparat cu mare iscusință din perioada toamnei. Astfel, toată iarna, copiii primeau acest tratament împotriva imunității.

Busuioc pentru tuse

Multe persoane îl adaugă în preparate pentru un gust deosebit. Busuiocul are în schimb vitamina A,magneziu, potasiu, fier și calciu. Astfel, ceaiul de busuioc era indicat pentru a elimina tusea. De altfel, frunzele plantei pot fi consumate ca atare alături de preparate.

Frunze de varză și miere

Febra adulților și a copiilor era eliminată cu ajutorul acestui remediu natural. Preparat „în cămara bunicii”, acesta era considerat un adevărat medicament. Frunzele de varză opărite în apă fierbinte erau acoperite cu miere. Odată ajunse la temperatura camerei, acestea erau aplicate direct pe piele pentru a scădea febra.

Laptele și mierea

Probabil unul dintre cele mai iubite „tratamente” împotriva răcelii din copilărie. Peste laptele cald se adăuga mierea, uneori chiar alături de un gălbenuș de ou. Amestecată energic, compoziția devenea cremoasă și de-a dreptul delicioasă. Se considera că aceasta protejează sau vindecă, după caz, amigdalele inflamate.

Pentru un plus de imunizare, copiii erau lăsați să „zburde” în frigul iernii fără a purta haine extrem de groase. Astfel, organismul era pregătit să lupte cu răcelile.

Distribuie

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.