Tatiana Chernigovskaya este un neurolog și un celebru psiholog de origine rusă, ce își manifestă părerea față de părinții care din dorința ca micuții lor să cunoască cât mai multe lucruri, să fie primii din clasă, își obligă copiii să învețe să citească și să scrie de la vârste foarte fragede.

Reclamă

Medicul neurolog, este de părere că aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poate face un părinte, pentru că sunt foarte multe informații iar capacitatea copilului de a reține anumite elemente este mică, astfel creierul copilului va fi bombardat și încărcat cu detalii nefolositoare pentru vârstă acestuia.

„Este foarte important pentru copii să înceapă învățarea la timp. Problema principală a zilelor noastre este orgoliul părinților care se răsfrânge asupra copilului. Îmi spun unii părinți, mai mult lăudându-se: Am început să-l învăț pe fiul meu de 2 ani să citească”, iar eu răspund: „Ei bine, ești un prost!”. De ce trebuie să faci asta? Un copil de doi ani nu poate face asta, deoarece creierul lui nu este pregătit. Bineînțeles, dacă îl antrenezi și insiști asiduu – copilul va citi și poate chiar scrie în cele din urmă, dar cu ce sacrificii și cu ce eforturi pentru copil, mai ales când scopul învățării este altul. Învățăm copiii să citească de la 2 ani nu pentru că îi va ajuta la ceva, ci pentru că avem noi, ca părinți, nevoie de o validare din partea celorlalți că al nostru copil este deștept

Reclamă