În România, tot mai multe autorităţi decid să le impună românilor să iasă afară doar cu mască, altfel, circulaţia pe domeniul public şi accesul în magazine, fiind interzisă. Din această cauză şi din dorinţa de protejare, numărul românilor care caută măşti este foarte mare. Farmaciile au scos pe piaţă măşti de bumbac sau polipropilenă, însă preţul cu care se vinde o mască acum depăşeşte preţul unei cutii vândute până să înceapă pandemia de coronavirus.

În acest context, oamenii au căutat soluţii pentru a dezinfecta măştile şi mănuşile.

Un medic imunolog, a oferit mai multe soluţii:

„Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile”, potrivit medicului Brândușa Petruțescu, citat de ProTV.

Masca se dezinfectează prin fierbere

„Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat”.

Alcoolul şi clorul distrug măştile

Potrivit specialiştilor, atât clorul cât și alcoolul distrug materialul măștilor chirurgicale. Este important ca materialul să nu se deterioreze, deoarece protecţia trebuie să fie completă.

Coronavirusul se transmite prin mucoasa nasului, mucoasa orală, mucoasa ochilor și nu prin piele ori urechi.

„La nivelul nasului ori al cavitații orale acesta e preluat de mucus. Prin mucus coboară până în plămân, unde sunt receptorii specifici pentru virus”, a transmis Veronica Lazăr, imunolog.

De altfel, spălatul pe mâini este vital, deoarece omul are tendinţa de a pune mâna la gură, la nas sau la ochi de zeci de ori pe oră.