De Crăciun, oamenilor nu le lipsește din case bradul frumos împodobit şi mai ales luminat. Pentru cei care vor să evite consumul de energie mare, este recomandat să nu mai cumpere instalațiile de brad clasice cu luminițe intermitente.

Cât curent consumă instalaţia de brad

Una dintre cele mai frumoase activităţi pe timpul iernii este împodobitul bradului şi instalarea luminițelor care înfrumusețează locuința în interior, cât şi în exterior. Mulți dintre noi ne întrebăm cât ne costă factura la curent, pentru aceste ghirlande luminoase.

Cât curent consumă instalaţia de brad. Pentru că factura la energie electrică a crescut extrem de mult în ultima perioadă, tot mai mulți români sunt interesați să știe cât curent consumă, de fapt, instalația de brad.

foto: destepti.ro

Specialiștii recomandă să cumpărăm luminițe de Crăciun cu LED, deși sunt mai scumpe la achiziționare. Instalațiile cu LED consumă mult mai puțin față de cele cu incandescență. Dacă instalația este conectată în afara casei, este musai ca aceasta să fie alimentată cu baterii.

În medie, o instalație de brad cu 100 de becuri consumă 20-30 wati, iar maximul ar ajunge undeva la 42 -46 wați. Acest consum este înregistrat când becurile instalației sunt pornite. Instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, aproximativ 0,29 kilowați, pe parcursul a 372 de ore.

Cât poate consuma o instalație de brad cu 100 becuri LED

În schimb, instalația de brad cu leduri poate consuma între 5 și 10 wați pe oră, ceea ce înseamnă un consum de energie extrem de scăzut. Instalația de brad cu tehnolodie LED este cea mai vândută la ora actuală. Este bine de știut că 1 KWh este echivalent cu 1000 de wați. În preajma sărbătorilor de iarnă, comercianții vând o bandă lungă de 6,3 metri, cu 100 de lumini LED, cu aproximativ 300 de lei. Pe oră, această instalație consumă 7,5 wați.

Dacă ar fi utilizată o lună întreagă, 10 ore pe zi, adică 300 de ore în total, instalația de brad cu 100 de becuri ar consuma în jur de 2,25 kWh. Prețul total pe cap de client ar fi de aproximativ 3 lei.