Într-un prezent în care timpul a devenit principalul dușman al omului, se pare că și mâncarea ocupă același loc fruntaș în sfera aspectelor negative în care ne afundăm. Reflecția în acest sens este vizată de alimentele pe care le achiziționăm din comerț și pe care le consumăm, neocolind sfera categoriei „bio”, regăsite tot în magazine. Nu mai este un secret pentru nimeni că alimentele pe care le consumăm în prezent sunt tot mai pline de compuși sintetici.
Un studiu recent arată însă o realitate șocantă legat de acești aditivi pe care îi îngurgităm cu bună știință.
Aditivii sintetici din alimente ne influențează hormonal și metabolic
Pentru început, ar trebui pus accentul că majoritatea specialiștilor vorbesc despre compușii sintetici din alimente ca fiind „substanțe chimice cu potențial toxic”. Se pare că acestea nu se regăsesc doar în produsele propriu zise ci și în ambalajul lor. Totodată, ajung în contact cu organismul nostru fiind prezente în produsele de machiaj, în apa de la robinet în covoare și textile. Efectele acestor compuși în contact cu pielea sau mai mult, ingerate fiind, cu organismul nostru pot modifica dezvoltarea hormonală și metabolică.
Profesorii cercetători ai unei universități de medicină din California au scos la iveală ipoteza șocantă. Aceștia au analizat modul în care corpul și funcțiile lui ajunge să fie influențat direct de toate aceste elemente. Studiul a vizat impactul inclusiv asupra adulților și copiilor. Din primele zile de cercetare, oamenii de știință au observat modificări în cazul metabolismului lipidic. De asemenea, expunerea la aditivii alimentari a alterat funcțiile hormonilor tiroidieni.
„Expunerea la o combinaţie de PFAS nu numai că a perturbat metabolismul lipidic şi al aminoacizilor, dar a alterat şi funcţia hormonilor tiroidieni la copii”, susține Jesse Goodrich, profesor la Şcoala de Medicină Keck a Universităţii Keck din California de
Conform analizei cercetătorilor, compușii sunt periculoși sub orice formă ar fi introduși în alimente. De altfel, una dintre cele mai periculoase combinații în acest sens are la bază alăturarea a șase astfel de elemente sintetice.
În România se vând crenvuști cu 10 % carne în compoziție și bomboane cu până la 10 E-uri
În mod clar, consumatorii din țara noastră sunt expuși acestui pericol. De altfel, mai ales copiii cărora le sunt oferite des astfel de „gustări” pline de aditivi care le vor influența dezvoltarea fizică.
Compușii sintetici cu care organismul nostru intră în contact direct fie cu voia sau deseori fără voia noastră nu se pot descompune ușor în mediu înconjurător. Din acest motiv, în limbajul specific domeniului sunt deseori poartă denumirea de „elemente chimice veșnice”. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este legat de ambalajele alimentelor. Este deja cunoscut faptul că odată ajunse în natură de exemplu acestea nefiind biodegradabile rămân intacte, poluând astfel mediul din cauza compușilor.
Acești compuși provoacă boli deseori grave
Printre substanțele chimice pe care „le consumăm” vrând nevrând se numără acidul perflurooctan sulfonic. De asemenea. Acidul perfluorootanoic regăsit inclusiv în compoziția tigăilor antiaderente a fost asociat cu apariția unor anumite tiouri de cancer precum și cel al rinichilor.
Atunci când au analizat în cadrul studiului impactul acestor substanțe chimice în organism, cercetătorii studiului au utilizat spectrometria de masă de înaltă rezoluție. Cu ajutorul tehnologiei inovatoare, oamenii de știință au măsurat toate elementele chimice xare au ajuns în sânge.
„Abordările tradiţionale măsoară câte o substanţă chimică la un moment dat (…) Această tehnologie ne permite să măsurăm fiecare substanţă chimică care se află în sânge – peste 10.000 – şi să obţinem această imagine foarte, foarte detaliată.”, a explicat unul dintre coordonatorii studiului.
Ce ar trebui să evităm pentru a ne proteja de compușii sintetici
Medicii cercetători recomandă evitarea pe cât posibil a alimentelor foarte procesate. Porumbul pregătit la microunde, încălzirea mâncării la microunde sunt două dintre ideile pe care au pus accent. De altfel, covoarele impregnate cu substanțe recomandate pe piață ca rezistente la pete ar trebui total evitate. Utilizarea ustensilelor de gatit antiaderente a fost de asemenea menționată în acest sens. În detrimentul lor se recomandă folosirea celor din fontă.