Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că se desfășoară lucrări de reparație și asfaltare a suprafeței carosabile a Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse, conform datelor autorităților bulgare. Activitățile de reparație sunt prevăzute să dureze până la data de 15 iunie și se vor efectua pe timpul zilei, pe segmente rutiere scurte. Circulația rutieră pe pod se va desfășura pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate și semnalizare prin indicatoare rutiere și personal de dirijare.

MAE recomandă cetățenilor români să adopte o conducere preventivă, cu viteză adecvată, să respecte semnalizarea rutieră temporară și indicațiile personalului de control aflat la fața locului. De asemenea, aceștia sunt sfătuiți să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de așteptare la trecerea podului.

În acest context, MAE subliniază importanța informării corecte a șoferilor români și achiziționării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria. Aceste vignete pot fi achiziționate online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg, care include o versiune în limba română la www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice amplasate în punctele de frontieră.

De asemenea, turiștii români sunt sfătuiți să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar. Aceasta poate scurta considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative.

Cetățenii români au opțiunea de a folosi și alte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Bulgaria: PCTF Vidin – Calafat, PCTF Kardam – Negru Vodă, PCTF Silistra – Ostrov Călărași, PCTF Dobromir – Krushari, PCTF Kainardzha – Lipnița (aceste două puncte funcționează cu orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), PCTF Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg), PCTF Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) și PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) (feribot) (www.spikaferry.com).

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA (www.lima.api.bg), de pe pagina de internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” (www.api.bg) și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență. Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă sau de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerile Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection, www.meteoalarm.org, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații și sfaturi de călătorie.