Ministrul Agriculturii, Adrian Oroş a avut ca obiectiv principal în această perioadă vizitele de lucru în teren. Acesta a vizitat zona agricolă de interes naţional din Dobrogea. Ce a găsit acolo, a adus doar sentimentul de neputinţă şi tristeţe.
Potrivit ministrului, în partea de câmpuri neirigate culturile sunt lovite de secetă. Acesta era ultimul lucru pe care românii aveau să îl afle, după ce în ultima perioadă s-a vehiculat că după pandemia de coronavirus poate urma o criză alimentară.

“Trecem printr-o perioadă dificilă. Dincolo de efectele epidemiei de Coronavirus, ne confruntăm cu o secetă puternică în multe regiuni ale țării. Am vizitat zilele acestea zona Dobrogei și am surprins două realități: zonele irigate au culturi cu o dezvoltare normală pentru această perioadă, în schimb suprafețele neirigate sunt puternic afectate.

Ne preocupăm ca pe toate suprafeţele irigabile să fie apă suficientă. Am alocat bani atât pentru modernizarea infrastructurii principale cât şi pentru extinderea infrastructurii secundare, precum şi pentru plata apei şi a curentului până la stațiile de punere sub presiune. Îi îndrumăm pe fermieri să încheie contracte pentru ca apa să ajungă la culturi!

Deși in ultimii ani pierderile datorate secetei nu au fost despăgubite, i-am asigurat pe fermieri că toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta vor primi despăgubiri pentru că aşa e normal. Comitetele pentru situaţii de urgenţă se vor întruni şi vor evalua dimensiunea pagubelor, astfel încât să avem o imagine cât mai obiectivă, iar fermierii să fie despăgubiți corect!”, a scris Adrian Oros.

https://www.facebook.com/pnl.ro/posts/3097536036965079