Kremlinul a făcut un apel public catre Pavel Durov, fondatorul rețelei de mesagerie Telegram, solicitându-i să demonstreze mai multă vigilanță în lumina acuzațiilor că platforma sa a fost folosită pentru recrutarea atacatorilor implicați într-un incident la sala de concerte Crocus din Moscova.

Pavel Durov, care și-a părăsit patria în 2014 și acum locuiește în Dubai având dublă cetățenie – emirată și franceză, se confruntă cu aceste afirmații într-un moment în care Telegram servește drept un canal major de distribuție a știrilor atât în Rusia, cât și global.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat într-un interviu pentru site-ul rusesc de media Life că, deși nu există planuri de a bloca aplicația de mesagerie, este necesară o mai mare atenţie din partea lui Durov. „Ne-am aştepta la mai multă atenţie din partea lui Pavel Durov, deoarece această resursă unică și fenomenală din punct de vedere tehnologic, devine în tot mai mare măsură un instrument pe mâna teroriştilor, folosit în scopuri teroriste”, a declarat Peskov.

Acest apel vine în urma rapoartelor care indică folosirea platformei Telegram pentru recrutarea atacatorilor de către un canal asociat cu gruparea teroristă ISIS-Khorasan (ISIS-K), conform agenției de presă ruse RIA. Pavel Durov, al cărui averea este estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, nu a comentat încă acuzațiile.