În cursul zilei de 07.02.2020, preşedintele ţării Klaus Iohannis, a declarat că va negocia la sânge pentru a ţara noastră să obţină mai mulţi bani la fondurile pentru coeziune şi politică agricolă comună din bugetul multianual al Uniunii Europene.

„Ideea este de a găsi prin discuţii de acest tip bilateral numitorul comun pentru bugetul multianual. Eu vin cu ideile pe care le-am elaborat la Bucureşti. Avem o gândire destul de bine fundamentată pentru bugetul pe care îl dorim noi, pornind de la premisa că în orice condiţie se negociază bugetul pentru exerciţiul bugetar următor trebuie să fie un pic mai mare decât bugetul pe exerciţiul care se încheie.

Avem aşteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune, sunt mai multe fonduri care vin în această categorie care pentru noi sunt vitale pentru a atinge o convergenţă acceptabilă cât mai repede.

De asemenea, pentru noi sunt foarte importante destinate agriculturii şi pe aceste două capitole sunt foarte hotărât să negociez la sânge ca să obţinem cât mai mulţi bani pentru România, dar sunt şi anumite condiţionalităţi care pentru noi sunt importante, de exemplu flexibilitatea între fonduri ar fi foarte importantă pentru noi.

Acesta a mai spus că în momentul de faţă, România susţine o contribuţie a statelor membre la bucetul multianual al Uniunii Europene „un pic mai mare” de 1% din Venitul Naţional Brut.

„Trebuie să fim extrem de realişti. Ecuaţia este extrem de complicată, fiindcă sunt două feluri de state – unii care plătesc mai mult decât primesc şi unii care primesc mai mult decât plătesc. Noi suntem din categoria statelor care primesc mai mult decât contribuim şi încă nu s-a ajuns în niciun fel la o înţelegere între cei care contribuie mai mult şi cei care primesc mai mult. Sunt state care rămân ferm pe poziţie că vor să plătească doar 1% din Venitul Naţional Brut şi aici sunt nişte calcule care arată că ajungem la o limită foarte mult în jos.

Propunerea Comisiei de la care am pornit discuţiile acum mai multă vreme au pornit de la o contribuţie de 1,1 şi ceva (n.r.- %), vă daţi seama că dacă se coboară spre 1, atunci suma totală va fi considerabil mai mică şi tăierile trebuie făcute undeva. Noi încercăm în continuare prin negocieri să ajungem totuşi la o contribuţie un pic mai mare decât 1% ca să fie bani la dispoziţie şi pentru coeziune, şi pentru agricultură şi pentru proiectele noi de cercetare, de Green Deal şi aşa mai departe”, a afirmat Iohannis.