Introducerea stării de urgenţă, prezentată de Alexandru Rafila. E ştirea serii, în plină pandemie de coronavirus. Profesorul Alexandru Rafila a făcut declaraţii picante legate de situația actuală a României, în în privinţa exploziei cazurilor de coronavirus.

Profesorul Alexandru Rafila, este şi reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie. Acesta a reuşit să adune noi date legate de situaţia actuală şi să le prezinte României. Alexandru Rafila s-a arătat destul de neîncrezător  în situaţia în care România ar putea avea o creștere atât de accelerată a cazurilor de infectare cu noul virus chinezesc. Astfel, nu s-ar putea ajunge prea rapid  la 10.000 de cazuri pe zi. Cu toate acestea, Rafila a explicat că la numărul de 10.000 de cazuri se poate introduce starea de urgenţă.

Introducerea stării de urgenţă, prezentată de Alexandru Rafila. E ştirea serii

„Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, e imposibil de prezis, sper să nu ajungem într-o astfel de situație, ar însemna o creștere cam de 15 ori față de situația actuală, nici nu vreau să mă gândesc”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi24.

Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că este vorba despre momentul în care să fie 10.000 de cazuri în patru-cinci zile. Doar în acel context, România ar putea impune starea de urgenţă din nou. Astfel, Rafila confirmă doar ce a zis aseară ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Introducerea stării de urgenţă

„Eu nu pot să comentez algoritmul pe baza căruia dânsul a socotit momentul introducerii stării de urgență ca fiind oportun. (…) Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese.

Cu siguranță un element care trebui luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienții, mai ales cei cu formele grave, și de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila, potrivit celor de la Digi.

Până astăzi, 10 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 31.381 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Ultimele trei zile au fost dezastruoase. Miercuri: 555 cazuri, joi: 614, vineri 592 cazuri de îmbolnăvire.