Ministerul Afacerilor Externe nu are deloc veşti bune pentru români. România se cutremură! O țară europeană intens tranzitată de români închide porţile României. Autorităţile au decis oficial interzicerea intrării sau a tranzitării românilor pe teritoriul ţării. Există totuşi şi persoane care sunt exceptate de la noile prevederi. Anunţul oficial a fost făcut în această seară de Ministerul Afacerilor Externe.

România se cutremură! O ţară din UE a interzis accesul românilor

Anunț de ultimă oră transmis de Ministerul Afacerilor Externe! Ministerul a luat decizii noi în privinţa românilor. Se pare că pandemia de coronavirus închide porţile României. Guvernul lituanian a decis ca, începând din data de 13 iulie 2020, să interzică accesul pe teritoriul Lituaniei pentru rezidenții din România. Măsurile sunt luate din cauza numărului mare al cazurilor de coronavirus care au trecut ţara pe lista statelor nesigure din lume.

Există şi excepţii în rândul românilor

Măsura luată de Guvern are şi excepţii. Este vorba despre persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Lituania pentru întoarcerea în țara de reședință, precum și alte categorii specifice de persoane, potrivit informațiilor disponibile pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania –https://urm.lt/default/en/important-covid19.

Ministerul Afacerilor Externe mai anunţă şi faptul că cetățenii din România au dreptul la asistenţă consulară. Ei vor suna la numerele de telefon ale Ambasadei României la Vilnius +370 (5) 2310552. Tot în acelaşi context, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice +370 68573238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet. Este vorba de http://www.mae.ro/node/51919, https://vilnius.mae.ro/, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Românii au restricţii în mai multe ţări

Autoritățile norvegiene păstrează și după 15 iulie măsura de autoizolare pentru 10 zile în cazul românilor care merg în Norvegia, au transmis, vineri, reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Românii care nu vor sta în carantină trebuie să efectueze testul de coronavirus şi să îl ofere autorităţilor. Doar aşa pot scăpa de carantină, iar dacă nu respectă această lege, li s-a pregătit o amendă de 1450 de euo.

De ieri, turiştii care se deplasează din România în Olanda au parte de restricţii.  „Le este recomandată ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile” din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.