Oul este un aliment de bază universal pe care îl folosim în multiple rețete culinare, dar are și o mică contraindicație.

 Oul și derivații săi produc cel mai mare număr de salmonella, infectarea cu această bacterie fiind una dintre principalele cauze ale tulburărilor digestive, în special diareea, conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății).Pentru a evita orice probleme de sănătate, trebuie să fiți atenți când spargeți ouăle.

Oul este alimentul versatil prin excelență și este plin de beneficii, dar atunci când îl spargem greșit, poate fi periculos.

Sursa: Social media

Salmonella este o infecție cauzată de alimente stricate, iar copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili, deoarece provoacă deshidratare care poate avea complicații grave. Acesta este motivul pentru care este atât de important să cunoști cel mai bun mod de a sparge un ou.

Nu spargeți ouăle  pe marginea unei farfurii, tigăi sau a unui bol, deoarece salmonella ar putea fi prezentă în coajă și poate ajunge să contamineze vasul. De asemenea, interiorul oului poate fi contaminat din exteriorul cochiliei.

  • Nu spălați ouăle înainte de a le pune la frigider.
  • Asigurați-vă că veți cumpăra ouă cu coaja curată.
  • Nu folosiți niciodată coaja de ou pentru a separa gălbenușurile de albușuri.

Cum să spargi ouăle înainte de a le pregăti?

Una dintre primele rețete pe care probabil ai învățat să o gătești a fost un ou prăjit sau o omletă, nu?

Pentru a evita să spargi ouăle de marginea unui bol, în continuare, îți vom spune modul corect de a face acest lucru.

Spargerea unui ou peste marginea cratiței ar putea rupe coaja în bucăți foarte mici și poate intra în contact cu compoziția. Acest lucru ar face ca gălbenușul să se spargă sau, și mai rău, ar putea contamina oul cu bacterii din exterior.

Pentru a face acest lucru corect, atunci când vine timpul să spargi oul, dă-i o lovitură fermă și sigură pe blatul din bucătărie, iar mai apoi curăță-l cu atenție și spală-te pe mâini după ce ai terminat procesul.