Moartea este procesul prin care fiecare pământean trece mai devreme sau mai târziu. Această etapă a transformării noastre spre a trăi ulterior în veșnicie, așa cum ne învață biserica, a stârnit mereu curiozitatea.Au fost scrise cărți despre moarte și realizate numeroase studii.

Toate în încercarea oamenilor de a scoate la iveală toate detaliile despre cea mai înspăimântătoare experiență a omului. Cea mai recentă analiză despre moarte a scos la iveală lucruri halucinante care i-au mirat și pe cercetători.

Oamenii rămân conștienți după ce mor?

Revista medicală Resuscitation a adus în fața cititorilor un studiu realizat de o echipă de cercetători de excepție. Aceștia au analizat 2060 de cazuri de stop cardiac pentru a afla ce se întâmplă la nivel de conștiință în clipa morții. Numeroși pacienți au dezvăluit că au rămas prezenți „metafizic” în încăperea în care se afla trupul lor.

De altfel, unii dintre aceștia au vorbit atât de detaliat despre clipele respective încât și cercetătorilor le-a fost greu să perceapă. Mai exact, o parte dintre cei analizați susțin că au asistat la resuscitarea lor din colțul de sus al camerei.

Totodată, aceștia au putut da amănunte despre discuțiile medicilor care îi resuscitau și chiar și despre îmbrăcămintea acestora.

Punând cap la cap dezvăluirile incredibile, cercetătorii au ajuns la concluzia că mintea ar putea rămâne activă încă 3 minute după deces.

Încă vorbeam cu asistenta și apoi, dintr-o dată, nu mai eram. Cred că am leșinat… dar apoi îmi amintesc foarte bine o voce automată care spunea: „dă-i șoc pacientului” și, odată cu asta, în colțul camerei era o femeie care îmi făcea semn…Îmi amintesc că mă gândeam: „Nu pot să urc acolo”…. mi-a făcut semn… Simțeam că mă cunoaște, simțeam că pot avea încredere în ea și simțeam că era acolo cu un motiv și nu știam care era acela. Și în secunda următoare, eram acolo sus, privindu-mă pe mine.”, a descris unul dintre subiecți.

Dincolo de studii, moartea este explicată de biserică ca o etapă spre a ajunge în Împărăția Cerurilor. De altfel, pentru această trecere, oamenii trebuie să se pregătească pe întregul lor parcurs de pe pământ. Rugăciunile, milostenia, participarea la Sfintele Liturghii, sunt doar câteva dintre îndatoririle creștine care vor cântări mult în momentul plecării noastre din această lume.