Profesorul Gheorghe Mencinicopschi un cunoscut biolog biochimist în vârstă de 70 ani, o figură cunoscută publicului român, fiind des solicitat la foarte multe emisiuni de televiziune pentru a dezbate diferite teme în legătură cu alimentația, acum face dezvăluiri remarcabile asupra uleiului de măsline.


Spune că uleiul de măsline este un aliment extraordinar de bun, dacă știm cum să îl folosim, contrar devine periculos pentru organismul uman. Totodată oferă sfaturi extrem de practice pentru ca folosirea acestuia sa fie corecta.
Spune că principalul factor ce influențează calitatea uleiului este lumina și razele soarelui, așadar chiar dacă îl cumpărăm într-o sticla transparentă ar trebui să îl mutam într-una închisă la culoare, totodată spune că “Nu este de ajuns să scrie pe etichetă obţinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie să scrie presat la rece la o temperatură de 38 de grade, iar aciditatea să fie în jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de o,1%-o,2%.
Concret, din 100 de kilograme de pulpă de măsline, ar trebui să se extragă 20 de kilograme de ulei, dar ei o încălzesc şi obţin 40 de kilograme. Este ca şi cum ai vinde un Trabant drept Mercedes.
La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prăjit putem alege uleiul rafinat de măsline şi cel nehidrogenat de palmier,”