Plecarea spre veșnicie a unei persoane apropiate sufletului nostru ne va schimba fără doar și poate întreaga viață. Nu doar că din acel moment, nu ne mai putem baza pe sprijinul, dragostea sau ajutorul fizic al celui drag ci întreaga percepție despre lume și moarte ne este complet modificată. Astfel, primul pas este dincolo de negare, stadiul în care încep întrebările apăsătoare și dureroase care se vor tot repeta în gândurile noastre.:” de ce mie mi se întâmplă?”,” unde a plecat persoana mea dragă?”, „cum voi știi dacă îi este bine?”.

Toate răspunsurile vin cu ajutorul credinței

Procesul de conștientizare a pierderii cuiva drag, nu începe în momentele în care aflăm crunta veste ci când ne trezim singuri, în locurile în care obișnuiam să petrecem timp alături de cei care au părăsit această lume. Chiar dacă poate simțim o adevărată răzvrătire în suflet și vrem chinuitor de tare o explicație pentru ceea ce trăim, răspunsul nu va veni decât prin credință și rugăciune.

Din momentul pierderii cuiva drag trebuie să accepți că acesta nu este decât finalul legăturii voastre pe pământ, însă nu și în Cer. Moartea spiritului, conform legii bisericești nu este posibilă, astfel că odată cu acest proces, sufletul intră într-o altă etapă, cea pentru care s-a pregătit în viața lumească. În mod cert o astfel de abordare a morții va fi extrem de dificilă,mai ales atunci când ne pierdem un părinte, un frate, o soră, sau chiar un copil, însă acceptând această variantă, vom aștepta mai ușor marea revedere. Pentru că indiferent dacă ne place sau nu, rând pe rând, la un moment dat cu toții vom pleca de pe pământ, având ocazia să fim din nou alături de cei ai noștri, în Ceruri.

Îi putem ajuta pe cei dragi, de aici, din viața lumească prin rugăciuni numeroase închinate lui Dumnezeu pentru iertarea sufletelor lor. Citirea psalmilor și a acatistelor, pomenirea lor, parastasul, toate sunt fapte pe care dacă le facem în memoria celor ce au fost pe pământ, vor cântări enorm de mult pentru sufletele lor. În acest fel, putem avea nădejdea că cei plecați și-au găsit liniștea și se roagă la rândul lor pentru noi.