Reclamă

Epicur este un filosof grec. A cărui doctrină filosofică prevedea eliberarea de credință în zei. De cele mai multe ori oamenii au tendința să creadă că hedonismul propune o cultivare a nesațului. O cale spre atingerea plăcerii absolute. Nu este vorba în hedonims nici despre plăcerea senzuală rafinată. Propunerea lui Epicur este mult mai subtilă decât tindem să credem. Calea spre fericire este una a cumpătării, nicidecum a exceselor sau a plăcerilor luxuriante.

Sistemul său de valori se axa pe două coordonate, pe plăcere și pe durere. Omul fiind mereu în căutarea plăcerii și în evitarea durerii. Pentru Epicur lipsa de durere ca o plăcere în sine. Vorbea despre o evitare a durerii pe mai multe planuri. Ataraxia reprezintă starea spre care a trebui să tindă omul. Starea î care totul este în echilibrul, când se stabilește raportul firesc dintre suflet și minte. Sistemul pe care trebui să-l urmezi, în opinia lui Epicur, te ținea departe de durere, te ajuta să atingi ataraxia.

Sfaturile lui Epicur pentru atingerea stării de ataraxie:

  1. Nu te teme de zei (ori de soartă, ori de ghinion): Epicur considera că zeii au atins deja o stare de ataraxie. Ei nu erau deranjați de activitățile umane, fapt pentru care nu ar trebui să ne temem de ei. Omul trebuie să se gândească la propria împlinire, la satisfacerea propriilor nevoi.
  2. Nu trebuie să te gândești la moarte. Aici este poate toată seva gândirii sale. Epicur avea un raționament absolut fantastic pentru a soluționa problema morții. Moartea era o trecere. Filosoful nu credea în viața de după moarte. Pentru el era o simplă trecere dintr-o stare senzorială în alta. Cât timp suntem î viață nu simțim moartea. Când murim deja e prea târziu să mai simțim ceva. Omul este doar trup, cât timp este în viață trebuie să fie fericit.

  3. Omul treuie să-și dorească doar ce poate obține: Ce este bun este și ușor de obținut. Pentru Epicur lucrurile se împărțeau în inutile și în necesare. Un lucru inutil este și nenatural, tot ce este în exces nu este de trebuință, nu este bun și nu trebuie dorit. Nu interzicea nimic, credea sincer că omul se poate bucura de plăcerile simple ale vieții.
  4. Poți îndura ușor tot ce este îngrozitor: dacă te concentrezi pe lucrurile bune ale vieții ești salvat. Epicur era convins că putem cotrola durerea cu ajutorul minții.
  5. Prudența și filosofia: Deciziile luate cu multă cumpătare sunt cele care te ajută cu adevărat. Studiul filosofiei era pentru el obiectul central al obținerii stării de ataraxie.
  6. Prietenia era unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții. Căsătoria nu era ceva asupra căruia ar trebui să stăruie cineva. Era împotriva căsătoriei, nu era impresionat nici de sex. Spunea că suntem norocoși dacă sexul nu a provocat rău cuiva.
  7. Pacea minții era cea mai importantă. Doar așa ne putem ține la distanță de toate probleme. Durerea nu ar putea fi altfel evitată.

Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro