Toți știm de la orele de limba și literatura română cum autorii Mihai Eminescu și Ion Creangă au fost buni prieteni.

Aceștia sunt considerați embleme ale capodoperelor literare românești. Pe lângă succesul pe care l-au avut prin operele lor, erau cunoscuți și pentru bețiile de care aveau parte. 

De multe ori s-a scris de cronicarii vremii că cei doi evitau mereu localurile de lux și alegeau în locuri modeste din Iași, unde au ajuns foarte cunoscuți pentru astfel de activități. Eminescu și Creangă erau văzuți petrecând uneori și până la răsăritul soarelui.

Faimoșii scriitori preferau vinul roze și alegeau să meargă la un restaurant din cartierul Copou numit „Bolta Rece.” Aici, lăutarii încântau pe toată lumea, inclusiv pe cei mai cunoscuți.  Localul a rezistat trecerii timpului și încă mai există și astăzi, deși datează din anul 1796.

O scrisoare de-a lui Mihai Eminescu către Veronica Micle include și numele acestui restaurant. Poetul îi destăinuie iubitei sale întâlnirea avută cu Ion Creangă.

La Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufleţesc. L-am avut, dar târziu, când a venit, adus de mine, Creangă, pe care-l întâlnisem la Bolta Rece într-o seară.”, se arată scirsoarea lui Mihai Eminescu.

Marii scriitori ai vremii nu se rezumau doar la „Bolta Rece. ” Aceștia aveau mai multe localuri pe care le frecventau, precum crâşma lui Ţâru din Ţârgşor sau Chir Costache în Nicolina. George Călinescu a relatat în lucrarea „Viața lui Creangă” ceea ce făcea povestitorul român în unele din crâșmele în care mergea.

„Creangă avea gustul să-şi frigă singur pastramă sau carne de porc, hoţeşte, pe cărbuni puşi într-un hârb, şi apoi să-i spele sărătura dând de duşcă o ulcea de vin.”, scris George Călinescu.

boltarece.ro

Bolta Rece, loc de întâlnire pentru membri din „Junimea”

Restaurantul din Iași a ajuns rapid să fie preferat și de membri din „Junimea”, nu doar de cei doi. Aceasta este o societatea literară şi culturală înfiinţată în 1863 la Iaşi. Din societate făceau parte nume mari ale literaturii române din acea vreme. Fondatorii acesteia, Titu Maiorescu, Vasile Pogor, Iacob Negruzzi, Teodor Rosetti și Petru P. Carp au considerat întotdeauna că întâlnirile avute la restaurantul „Bolta Rece” erau „petreceri beţive şi de mâncări mari”.

De la mesele intelectualilor nu lipseau specialitățile culinare sau vinul din belșug care era adus de pe dealurile Copou sau Socola. Numele unor preparate erau chiar hilare și anume Fasoleli englezești, Curcanul lui Peneș la frigare, Cronica Convorbirilor literare cu oțet, piper și sare sau Raci retrograzi.