Nu mai este niciun secret faptul că toată lumea aleargă după greutatea normală. Însă, doar cei care au atins kilogramele ideale știu cât de greu este să le și păstreze. Menținerea unei greutăți ideale este o luptă continuă. Hormonii, metapolismul, dar și factorii independenți pot influența greutatea corpului mai mult decât ne-am putut imagina.

Dietele, rețetele minune care te slăbesc peste noapte, antrenament care topesc instant kilogramele în plus, toate fac parte dintr-o industrie axată pe pierderea în greutate. La nivel global, această industrie este estimată la 224 de miliarde de dolari. Însă, până în 2023, poate ajunge la pragul de 405 miliarde de dolari.

Unul dintre cele mai frustrate aspecte atunci când te apuci de slăbit și reușești să și topești kilogramele în plus este efectul yo-yo al caloriilor. Mai exact, cei care au ținut o dietă au observat că, în decurs de doi ani, aproape că pun la loc jumătate din kilogramele topite. După cinci ani, aproape un procent de 80% din cât au reușit să slăbească este la loc. De cele mai multe ori, acest efect este privită ca un eșec și poate avea impact pe plan emoțional și psihic.

Metabolismul uman, studiat cu ajutorul șoarecilor de laborator

Cercetătorii de la Institutul Max Planck au studiat metabolismul și au identificat schimbări majore care apar la nivelul creierului în timpul unei diete. Aceste schimbări ajung imediat la sistemul nervos care aplanează senzația de foame. Inhibarea acestor semnale poate ajuta oamenii de știință să dezvolte tratamenet care că vină în sprijinul celor care vor să își păstreze o anumită greutate.

„De obicei, oamenii privesc către efectele de scurtă durată ale unei diete. Noi vrem să vedem schimbările care apar la nivelul creierului pe un termen lung”, a spus unul dintre cercetători.

Pentru a putea face asta, cercetătorii au pus șoareci la dietă și au monitorizat circuitele de la nivelul creierului. În special, s-au axat pe neuronii din hipotalamus, cunoscuți pentru capacitatea de a controla foamea. Studiile anterioare au arătat cum aceșți neuroni pot duce la o consum redus de mâncare.

Descoperire revoluționară pentru cei care vor să slăbească. Vei scăpa mult mai ușor de kilogramele în plus
Pixabay

Mentalul dirijează ce se întâmplă la nivelul corpului în timpul unei diete

Cercetătorii au mai aflat că acești neuroni sunt stimulați atunci când animalele au fost la dietă. Asta a dus la semnale de foame mult mai puternice, ceea ce înseamnă și mai mult consum de hrană și creștere în greutate.

„Studiul ne-a ajutat să înțelegem cum legăturile neuronale controlează foamea. Am descoperit că acea conexiune dintre doi neuroni, numită sinapsă, crește odată cu dieta și cu pierderea în greutate. Asta duce la o senzație constantă de foame”, a declarat un autor de la Școala de Medicină de la Harvard.

Atunci când cercetătorii au întrerupt conexiunea dintre acei neuroni, senzația de foame a scăzut, iar animalele nu a mai fost predispuse să mănânce excesiv. Deloc surprinzător, acestea nu au luat mai deloc în greutate după dietă.

„Asta ne-ar putea da șansă să demontăm mitul efectului yo-yo. Pe termen lung, scopul nostru este să găsim terapii care să-i ajute pe oameni să-și mențină greutatea ideală după dietă.”, au concluzionat cercertătorii.