Limba română este plină de proverbe și de expresii. Conversațiile ar fi plictisitoare fără astfel de cuvinte pe care să le folosim în viața de zi cu zi. Avem o expresie „zgârie-brânză” care s-a transmis din generație în generație și există și o explicație pentru aceasta.

Originea acestei expresii nu poate fi stabilită într-un moment exact de timp, dar este clar la ceea ce se referă și anume, un om zgârcit. S-a transmis din generație în generație de-a lungul anilor, dar s-a aflat cum au ajuns alăturate cele două cuvinte, „zgârie” și „brânză.”

Conform unei legende, se spune că o persoană a mers să cumpere o bucată de brânză. În momentul în care a cerut să guste, vânzătorul i-a oferit doar câteva firimituri drept mostră. Brânza a fost doar zgâriată, iar persoana era zgârcită fiindcă nu a vrut să îi ofere o bucată întreagă pentru a gusta. Așa ar fi apărut expresia, dar nu se știe cât de adevărată este.

Potrivit DEX, această expresie este un epitet dat unui om zgârcit, avar. Sinonimele pentru această sintagmă pot fi chiar zgârcit sau avar. Ca și antonime, facem referire la o persoană ce deține bogăție, astfel folosim bogată sau darnică. La Evaluarea Națională sau la examenul de Bacalaureat s-au cerut sinonime sau antonime pentru expresii românești sau pentru proverbe.

Sursa foto: Pixabay

Alte curiozități despre limba română

  • Limba română este singura limbă europeană în care se poate forma o propoziție completă din cinci litere doar din vocale: Oaia aia e a ei.
  • Cuvintele „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă din lume.
  • Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. Mai exact 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.
  • Cuvintele Cele mai folosite din limba română sunt prepozițiile „pe”, „la” sau „de”, verbele auxiliare „a avea” și „a fi”, dar și „conjuncțiile „și”, respectiv „sau.”