Nu degeaba se numesc inundații „fulger”.

Pe 20 iulie 2021, călătorii panicați cu metroul din orașul chinez Zhengzhou au cerut ajutor în timp ce apele inundațiilor le-au umplut vagoanele de metrou, prinzându-i înăuntru. Mulți navetiști au fost absorbiți până la gât în timp ce trimiteau mesaje text și videoclipuri pe telefonul mobil.

Cel puțin 12 navetiști au murit și cinci au fost răniți. Într-o altă operațiune de salvare din provincia Henan, aproximativ 500 de persoane au fost salvate din tunelurile de metrou pline cu ape de inundații. Inundațiile fulgerătoare au avut loc după ce zile de ploi torenţiale din China au cauzat spargerea mai multor baraje și rezervoare. Necesitând peste 200.000 de salvari de urgență.

Inundații fulgerătoare și viteză

Pixabay

Problemele de inundații fulgerătoare ca aceasta nu se limitează cu greu la China. În același timp, au avut loc inundații fulgerătoare în China, inundații majore au avut loc și în Europa de Vest. Colorado și Arizona. În fiecare an, inundațiile în general sunt responsabile pentru mai multe decese în întreaga lume decât orice alt tip de dezastru natural. Dar inundațiile fulgerătoare sunt deosebit de periculoase din cauza trăsăturii lor caracteristice: viteza.

CITIȚI ȘIAlertă în România! Ploile torențiale au făcut ravagii în mai multe regiuni, iar pericolul de inundații e iminent

Serviciul Național de Meteorologie din SUA definește o viitură rapidă ca „un flux rapid și extrem de apă mare într-o zonă în mod normal uscată. Sau o creștere rapidă a nivelului apei într-un pârâu sau pârâu peste nivelul predeterminat de inundație”. În timp ce anumite tipuri de inundații pot dura zile pentru a se desfășura. NWS notează că majoritatea inundațiilor fulgerătoare izbucnesc în interval de șase ore sau mai puțin.

Defecțiunile barajului și blocajele de gheață pot genera inundații fulgerătoare. Cu toate acestea, acestea sunt de obicei rezultatul ploilor abundente care sunt susținute pe o perioadă lungă de timp. Și nu sunt absorbite în sol. Inundațiile sunt frecvente în timpul sezonului ploios din China. Dar s-au înrăutățit, iar oamenii de știință dau vina pe seama schimbărilor climatice și a urbanizării.

Treaba Solului

Absorbția apei este unul dintre principalele servicii oferite de sol. Apa de ploaie care nu este absorbită în pământ și în schimb curge peste el se numește „scurgere”. Să presupunem că orașul tău natal are o ploaie bruscă. Dacă solul este deja suprasaturat cu apă când ploaia începe să cadă, nu va putea absorbi mult mai mult din lichid. În consecință, ar putea exista o mulțime de scurgeri. Și asta crește foarte mult șansele ca o viitură fulgerătoare să se declanșeze.

Cu toate acestea, dacă solul este prea uscat, aceasta poate fi, de asemenea, o problemă. Murdăria uscată tinde să fie compactă. Ceea ce îi limitează și capacitatea de a absorbi apa. Un alt aspect care merită menționat este faptul că nu toate substraturile sunt create egale. Murdăria liberă, pe bază de nisip, absoarbe mult mai ușor apa de ploaie decât solurile grele cu argilă. Și mai este și problema urbanizării.

Având în vedere aceste informații, să analizăm incidentul de la Zhengzhou. Care a ucis cel puțin 25 de persoane și a strămutat alte sute de mii de persoane. Orașul a primit mai mult decât media anuală a precipitațiilor în doar patru zile. Și aproape 624 de milimetri în doar o oră pe 20 iulie, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. O abundență de drumuri și solul îmbibat cu apă au dus la scurgeri semnificative. Care au transformat străzile în râuri care se revarsă în tunelurile și metrourile din regiune.