Există mai multe soiuri de cartofi, iar cei violet sau mov sunt cei mai beneficii pentru organism. Ei conțin un număr mare de vitamine și antioxidanți, fiind recomandați de nutriționiști în diferite programe alimentare.

Cartofii mov rămân cu aceeași culoare chiar și după ce sunt gătiți. Ei conțin un procent foarte mare de vitamine, antioxidanți și săruri minerale, față de cartofii galbeni sau albi. Proveniți din Peru, au ajuns să fie foarte apreciați în toată lumea.

În toată lumea, există mai multe tipuri de cartofi de mai multe culori, precum albi, galbeni, portocalii, roz, maronii și violet. Cartofii pe care îi consumăm în mod frecvent au dimensiuni mari, conținând amidon și apă. Cartofii din soiurile mai colorare sunt mai mici și mai bogați în vitamine sau săruri minerale. Ei pot avea un gust amărui sau acrișor.

Cartofii mov conțin mai mult potasiu decât bananele și vitamina C. Pentru a nu distruge toate vitaminele, se recomandă prepararea lor cu coajă. Din cauza prelucrării termice, toți nutrienții se pierd. Aceștia pot fi consumați în salată sau împreună cu alte legume ca și garnitură la friptură sau pește.

Sursa foto: Pixabay

Cartofii mov au multe vitamine benefice pentru organism

Cartofii au această culoare datorită pigmentului violet care este dat de concentrația mare de antocianine. Aceste substanțe ajută organismul să se protejeze de acțiunea agresivă a factorilor de mediu, precum și a substanțelor nesănătoase pe care le găsim în hrana de zi cu zi. Anticianinele au un rol antioxidant, antiinflamator, anticarcinogen, previn afecțiunile cardiace și bolile vasculare.

Cartofii mov se consumă fierți în coajă, gătiți la abut sau la cuptor. Dacă aveți probleme cu tensiunea și veți mânca  această legumă zilnic, tensiunea arterială ar trebui să fie în valori normale. Dacă îi gătiți în mod dietetic, nu în ulei, ei nu îngrașă, sunt chiar sățioși și se recomandă în curele de slăbire.