Din 1947 România a intrat sub regim comunist, aflându-se sub influență rusească. Partidul comunism a luat amploare și s-au implementat mai multe reguli și acțiuni care nu erau benefice populației.

Bunicii noștri au trăit din plin această epocă, în care toți oamenii aveau o casă și un loc de muncă asigurat la o fabrică, dar cenzura, necunoașterea adevărului și condițiile grele erau existente tot timpul și nu se era nimeni exceptat, mai puțin cei din conducere.

1. De ce se oprea curentul

Pe lângă accesul aproape inexistent la informații reale, de cele mai multe ori, la ora 22:00, furnizarea energiei electrice era întreruptă. Totul se făcea pentru binele comun al republicii. Dincolo de asta, exista și o altă strategie. Fabricile și uzinele atât de înfloritoare în acea perioadă, începeau munca foarte devreme, așadar oamenii erau practic trimiși la somn cu forța, pentru a fi apți pentru o nouă zi de muncă.

Arhivă

2. Au apărut tot mai multe restricții

În perioada comunistă, partidul deținea puterea absolută. Cetățenii nu aveau drepturile prevăzute în Constituție și nu exista libertate, nici a presei, nici a individului. Tot mai multe restricții au fost impuse de către conducere și, deși economia era înfloritoare, populația era săracă și suferea.

Apa caldă venea în anumite intervale orare specifice, iar dacă nu prindeai atunci apa caldă, soluția era să o încălzești pe aragaz, dacă erau gaze. De la ora 18:00 la ora 21:00 toată lumea avea dreptul să se spele cu apă caldă, deși nu funcționa mereu și nu se ajungea.

Pentru a nu se aglomera traficul, exista o regulă privind ieșitul pe stradă cu mașina. Deși, în acea vreme, nu existau mașini încât să fie aglomerație, tot s-a aplicat. Mașinile al căror număr de înmatriculare se termina într-o cifră cu soț circulau într-o duminică. Celelalte mașini, cu număr fără soț circulau duminica următoare.

3. Programul TV doar două ore

Programul TV în timpul săptămânii era de doar două ore pe seară, de la ora 20:00 la ora 22:00, apoi se oprea curentul. În zilele de weekend, exista program TV și dimineața. Persoanele care aveau televizor, își puteau roti antena de pe casă și aveau posibilitatea de a prinde posturi din alte țări, precum Bulgaria sau Ungaria. Acestea transmiteau mai multe filme și sport.