Există diverse teorii cu privire la motivul pentru care degetele de la mâini și de la picioare se încrețesc în apă. Majoritatea biologilor sugerează că este responsabil stratul exterior dur al pielii alcătuit din celule de keratina moarte.

Keratina este o proteină care se găsește în păr, unghii și în stratul exterior al pielii noastre. Stratul exterior al pielii se umfla atunci cand absoarbe apa. Este strâns lipit de pielea de dedesubt, astfel încât compensează suprafața mărită prin riduri. Pentru a înțelege mai bine vom explica din ce este formată pielea noastră.

Din ce este compusă pielea

Pielea noastră este formată din trei straturi:

  • Țesutul subcutanat este cel mai profund strat. Conține grăsimi și țesut conjunctiv împreună cu vase mari de sânge și nervi.
  • Dermul este stratul mijlociu. Conține vasele de sânge, nervii, rădăcinile părului și glandele sudoripare.
  • Epiderma este stratul superior. Ajută la prevenirea evaporării apei din corp și la protejarea straturilor interne de daune. 

Epiderma este alcătuită și ea din 4 straturi, însă cel mai important este stratul cornos. El reprezintă partea pe care o putem vedea și simți și care se încrețeste atunci când stăm mai mult timp sub apă.

De ce se încrețesc în apă degetele de la mâini și de la picioare
Pixabay

De ce se întâmplă acest fenomen doar la mâini și picioare

În timp ce o persoană se află în piscină sau într-o cadă pentru o perioadă lungă de timp, stratul palpabil al epidermei absoarbe apă, făcând ca suprafața pielii să se umfle. Însă stratul exterior este strâns atașat de țesutul viu. Deci, pentru a compensa suprafața crescută, pielea noastră se încrețește.

De ce se întâmplă asta mâinilor și picioarelor și nu altor părți ale corpului? Pentru că mâinile și picioarele au cel mai gros strat de celule de keratina moarte. Mâinile și picioarele noastre sunt supuse la multă uzură. Imaginează-ți dacă palma mâinilor noastre ar avea piele la fel de subțire ca cea de pe spatele nostru. Nu ar fi distractiv să joci volei cu o piele atât de subțire!

De ce se încrețesc în apă degetele de la mâini și de la picioare
Pixabay