Ați observat că aproape toate băuturile alcoolice - bere, vin, băuturi amestecate, seltzer - sunt vândute acum în cutii?

Aproape toată lumea are un deschizător de conserve disponibil pentru a deschide o cutie, dar este mult mai convenabil dacă acesta vine cu o clapă de tragere.

Deci, de ce unele cutii le au și nu altele Povestea spune că, în 1959, un umil inginer din Dayton, Ohio, pe nume Ermal „Ernie” Fraze, se bucura de un picnic în familie când și-a dat seama că a uitat să aducă „cheia bisericii”. O cheie de biserică este un deschizător de conserve de școală veche. Care, în epoca de dinaintea conservelor cu clapă, era folosit pentru a face două găuri într-o cutie de bere.

Fraze a căutat în zadar ceva să-și deschidă berea. Și s-a așezat pe bara de protecție a mașinii sale. Ceea ce a rezultat într-un gheizer de bere dezordonat. Întotdeauna inginer, Fraze a promis să vină cu o invenție care să elimine cu totul necesitatea unei chei a bisericii.

Când a reușit

Pixabay

În 1963, Fraze a brevetat capacul „deschis ușor”. Un blat din aluminiu care putea fi crăpat și dezlipit cu o clapă de tragere. Primul client al lui Fraze a fost Iron City Beer din Pittsburgh, Pennsylvania. Care a comercializat tehnologia revoluționară a clapetei ca „snap top”. Fraze a murit în 1989. Dar compania sa, DRT, încă își produce „capete” patentate ușor deschise pentru cutiile de alimente și băuturi.

Tom Crothers a lucrat la DRT timp de 40 de ani, cel mai recent ca vicepreședinte al vânzărilor.

„Mi-aș dori ca toate conservele să aibă file ușor deschise. Am fi și mai ocupați”, glumește Crothers. „Practic, la ce se reduce este o problemă de cost. Capetele ușor deschise sunt mai scumpe decât „capetele sanitare” [capacurile sigilate care necesită un deschizător de conserve]”.

CITIȚI ȘI : Ce este, de fapt, taurina. În ce alimente poți să o găsești

Cum sunt făcute

Probabil că nu te-ai gândit niciodată de două ori cum a fost făcută cutia ta de bucăți de ananas. Dar aceasta este o inginerie de precizie. Crothers spune că divizia de ambalaje metalice de la DRT – care proiectează și vinde mașinile industriale care îndepărtează capete ușor deschise – este „mult mai precisă” decât chiar și diviziile aerospațiale sau medicale ale companiei.

„Toleranța pe care o rulăm pentru produsele noastre de ambalaj metalic”. Care este „variația permisă” în măsurătorile produsului, „este în microni (o miime de milimetru)”, spune Crothers.

Fiecare cutie are două părți. „Coaja”, care este corpul de aluminiu al cutiei (inclusiv partea de jos).

„Capătul”, care este o bucată separată de aluminiu care este sigilată în partea superioară a cutiei folosind un proces numit „cusătură dublă”.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.