Sfatul vechi de a „nu merge niciodată la culcare furios” ar trebui respectat, conform noilor cercetări.

Specialiștii au descoperit că persoanele din studiu sunt predispuse anxietății. Acestea au fost mai puțin capabile să suprime o amintire negativă după ce au dormit, decât au fost înainte.

În mod normal, somnul îi ajută pe oameni să prelucreze informațiile din zi și să le stocheze în memorie. Noua descoperire sugerează că acest proces de consolidare a amintirilor în timpul somnului este perturbat. Astfel, îngreunează suprimarea amintirilor negative pe care oamenii s-ar putea să nu vrea să le amintească.

1. De ce nu este bine să adormi supărat

Rezultatele sugerează că oamenii ar trebui să încerce să rezolve orice neînțelegere înainte de a merge la culcare. Acest studiu este condus de Yunzhe Liu, Ph.D. student în neuroștiințe la University College London. 

În cadrul cercetării, specialiștii au colaborat cu 73 de bărbați din Anglia, pentru a-i analiza. Aceștia le-au efectuat 26 de fotografiile neutre, adică nu au fost asociate nici cu emoții pozitive, nici negative. Dar fiecare dintre aceste fotografii neutre a fost asociată cu o imagine supărătoare. Cum ar fi o fotografie cu cadavre, copii care plâng și oameni răniți.

Astfel, bărbații au învățat să asocieze fiecare față cu o imagine supărătoare. La scurt timp după aceea, cercetătorii le-au arătat participanților câteva dintre fotografiile fețelor din nou și le-au rugat să încerce să suprime sau să uite amintirile despre imaginile tulburătoare asociate.

De ce nu este bine să adormi supărat? Specialiștii trag un semnal de alarmă
Pixabay

2. Ce rezultate a avut studiul

Oamenii au avut 9% mai puține șanse să-și amintească imaginile supărătoare în comparație cu alte imagini de bază pe care cercetătorii le-au arătat participanților mai devreme la studiu pentru a-și testa performanța memoriei. Specialiștii au repetat sarcina de suprimare a memoriei a doua zi.

După ce participanții au dormit o noapte, au descoperit că de data aceasta, au raportat că au avut mai multe probleme în a uita imaginile supărătoare, asociate cu fețele. Mai exact, au avut doar 3% mai puține șanse să-și amintească imaginile supărătoare.

De ce nu este bine să adormi supărat? Specialiștii trag un semnal de alarmă
Pixabay

3. Care a fost cocnluzia cercetării

Aceste rezultate sugerează că somnul poate îngreuna oamenii să uite lucruri pe care preferă să nu și le amintească. Cercetătorii au scanat, de asemenea, creierul oamenilor în timpul sarcinii de suprimare a memoriei. 

A existat o diferență. Când bărbaților li s-a cerut să-și suprima memoria imaginii negative înainte de a adormi, hipocampul – centrul de memorie al creierului – era partea cea mai implicată.

După ce bărbații au dormit o noapte, și alte regiuni ale creierului au fost activate în această sarcină de amintire.

Această ultimă descoperire poate duce la o mai bună înțelegere a condițiilor. De exemplu, tulburarea de stres post-traumatic, în care oamenii nu pot suprima amintirile traumatice, au spus cercetătorii.