Dacă sunt depozitate corespunzător, ouăle pot fi păstrate până la 30 de zile.

Pe de altă parte, ouăle care au fost depuse de mai puțin de 9 zile pot fi descrise ca fiind „extra proaspete”. Pe de altă parte, cuvântul „proaspăt” se aplică, în general, ouălor care au fost proaspete timp de mai puțin de 21 de zile.

Iată trucul care vă va salva de o posibilă toxiinfecție alimentară, împiedicându-vă să consumați un ou expirat.

Metoda simplă și eficientă pentru a afla dacă ouăle tale sunt încă proaspete sau nu

Sursa: Social media

Pentru a verifica prospețimea ouălor, în cazul în care nu vă amintiți data de expirare afișată pe ambalaj, scufundați-le, unul câte unul, într-un pahar cu apă la temperatura camerei.

Dacă oul rămâne pe fundul paharului, înseamnă că este proaspăt și poate fi consumat în continuare. Dacă se ridică la suprafață, nu este la fel de proaspăt și nu trebuie consumat.

Alte sfaturi pentru a ști dacă ouăle tale sunt încă proaspete

Pentru a afla dacă oul este proaspăt sau expirat, este suficient să îl spargeți. Dacă observați că coaja are un miros suspect, înseamnă că oul nu este bun de consumat și trebuie aruncat.

Pe de altă parte, un ou este proaspăt atunci când albușul și gălbenușul sunt foarte apropiate.

„Ascultați ouăle”

Oricât de ciudat ar părea, vă puteți da seama dacă oul dumneavoastră este proaspăt sau nu „ascultându-l”. Pentru a face acest lucru, pur și simplu scuturați ușor oul în timp ce îl țineți aproape de ureche. Dacă auziți un sunet mic în interior care indică faptul că oul se mișcă, înseamnă că este expirat. Dacă nu și dacă nu auziți niciun sunet când îl scuturați, atunci oul poate fi consumat în siguranță.

Depozitarea ouălor

Este recomandat să păstrați ouăle în frigider, mai degrabă decât la temperatura camerei, pentru a evita eventualele probleme de sănătate.

Ouăle păstrate la temperatura camerei trebuie consumate în câteva zile, mai ales în timpul lunilor de vară. Din nou, este important să verificați data de depunere de pe ambalaj.

În cele din urmă, dacă aveți îndoieli cu privire la prospețimea unui ou, nu-l mâncați!

Valoarea nutritivă a ouălor

În medie, un ou conține între 6 și 7 g de proteine. Proteinele sunt împărțite aproape în mod egal între albuș și gălbenuș.

În plus, dacă aveți un copil, trebuie să știți că aceste proteine sunt de foarte bună calitate, deoarece conțin cei 9 aminoacizi care joacă un rol fundamental în creșterea și dezvoltarea lui. Gălbenușul conține cea mai mare parte a caloriilor, vitaminelor, mineralelor și antioxidanților. Oul albuș conține, printre altele, vitamina B2 și o cantitate bună de proteine.