Dacă vrei să îți întemeiezi o familie în curând, însă tu și partenerul tău nu ați ales încă nașii, ține cont de câteva aspecte importante. Toți mirii ar trebui să cunoască în primul rând însemnătatea acestui obicei creștinesc. Nașii sunt părinții spirituali ai cuplului și ar trebui să constituie adevărate modele de familie pentru aceștia.

Ce rol au în viața voastră după căsătorie

De multe ori în zilele noastre alegerea nașilor este bifată ca o etapă oarecare în organizarea nunții. De altfel, tot de atâtea ori motivele ce țin de aspecte financiare primează atunci când unii miri își aleg părinții spirituali. Astfel de lucruri nu ar trebui să aibă ce căuta în planurile viitorilor căsătoriți.

Nașii sunt îndrumătorii mirelui și al miresei din biserică și până în clipa morții. Cel puțin așa ne învață biserica în zilele noastre. Alegerea acestor părinți spirituali ar trebui să fie făcută cu mare responsabilitate față de viitorul familiei noi. Mai ales având în vedere faptul că legătura de iubire dintre nași ar trebui să fie un model pentru tinerii căsătoriți.

Aceștia ar trebui să aibă o viață curată, creștinească, și o relație sinceră. Aspectele materiale ale familiei nașilor ar trebui să fie ultimul lucru de care sunt preocupați mirii.

Din acest motiv, în biserica ortodoxă există regula principală în acest sens. Nașii trebuie să fie neapărat căsătoriți pentru a putea cununa. Mai exact, aceștia trebuie să fi avut la rândul lor săvârșită Sfânta Taină a Cununiei.

Există excepții?

Viitorii nași trebuie să întrunească în primul rând ei o familie. În cazuri excepționale, preotul poate oferi o dispensă având condiția ca nașii necăsătoriți să facă nunta următorul an. Aceste cazuri sunt însă extrem de rare. De altfel, situațiile de acest gen nu sunt recomandate de nici un duhovnic. Se cunoaște deja faptul că înainte de a primi Taina Căsătoriei, mirii trebuie să ajungă la duhovnic pentru a se spovedi și împărtăși.