Sărbătorile de iarnă se apropie, iar mulți români pun deja pe listă meniul pe care vor să îl aibă pe masa de sărbători. Dintre preparatele tradiționale nu vor lipsi cu siguranță jumările. Multe persoane se feresc însă să consume aceste adevărate bunătăți. Motivul ar fi că jumările ar crește colesterolul și nu ar fi deloc sănătoase pentru organism. Mulți nutriționiști contrazic total acest lucru.

Jumările sunt pline de grăsimi „bune”

Din tradițiile românilor din preajma sărbătorilor de iarnă nu lipsește ignatul. An de an, în multe dintre gospodăriile din România se taie porcul în preajma Crăciunului. Din carnea și grăsimea acestuia se prepară cârnații, caltaboșii, toba și jumările. Acestea nu lipsesc de pe masa de sărbătoare a românilor care vor să păstreze tradițiile vii

Dintre delicioasele bunătăți, jumările sunt cel mai ușor de preparat. Acestea provin din grăsime tăiată bucăți și prăjită în untură până ce acestea devin aurii.

Numeroase persoane se feresc să consume jumările considerând că acestea ar fi de fapt nocive pentru organism. Mulți specialiști în nutriție spulberă această ipoteză.

Deliciosul preparat din grăsime de porc conține de fapt grăsimi monosaturate sau „bune” așa cum sunt denumite deseori. Mai mult, nutriționiștii susțin că jumările nu ar crește colesterolul.

De asemenea, o altă ipoteză legată de acest preparat consumat de români este că ar duce la depunerea pe artere a grăsimilor. Specialiștii susțin însă că dimpotrivă, consumul lor ar proteja inima pe termen lung.

Nutriționiștii mai susțin ideea consumului acestui preparat și datorită rolului pe care grăsimile monosaturate le au asupra creierului. Acest organ are nevoie de grăsimile bune pentru a funcționa în parametrii optimi unei vieți normale. Concret, celulele cu receptori ale sistemului nervos din creier sunt învelite într-un strat de grăsimi monosaturate.

De asemenea, aceste grăsimi bune conținute de jumări au un rol important în întărirea sistemului imunitar.