De ce depun liniile aeriene atâta efort pentru a evita Pacificul? La început, poate vei crede că este o măsură de siguranță. Pacificul este cel mai mare și cel mai adânc din oceanele lumii. Dacă un avion întâmpină o problemă deasupra vastei și adâncii întinderi de apă, piloții vor avea dificultăți să găsească un loc bun de aterizat. 

Varianta cu măsura de siguranță nu este în totalitate greșită. Când o rută este planificată, mulți piloți preferă să maximizeze numărul de aeroporturi din drumul lor. Numărul de urgențe sunt incredibil de rare, dacă ne gândim la câte avioane zboară zilnic. Totuși, nimic nu este mai stresant decât să pierzi un motor deasupra Oceanului Pacific.

Acesta nu este singurul motiv pentru care liniile aeriene tind să evite un zbor drept de la Est la Vest. La finalul zilei, totul se rezumă la economia de timp și combustibil.

De ce avioanele nu zboară niciodată peste Oceanul Pacific. Toate liniile aeriene evită această zonă arhivă presă

Piloții calculează cu precizie fiecare traseu

Pe o hartă 2D, formarea unui curcubeu uriaș pentru evitarea Oceanului Pacific pare să creeze o rută mai lungă, dar, din moment ce Pământul este o sferă, mai mult sau mai puțin, o linie dreaptă va arăta mult ma diferit în spațiu 3D.

Asta nu înseamnă că nu există companii aeriene ale căror aeronave nu zboară peste Oceanul Pacific, mai ales că cineva trebuie să ajungă și în Australia. Avioanele se aventurează peste asemenea de întinderi de apă pentru a evita furtunile, deși o aeronavă se poate ridica deasupra condițiilor de meteo severe, cum ar fi uraganele.

Un alt motiv pentru care avioanele se vor aventura într-un voiaj oceanic este pentru a profita de un zbor mai lin. Chiar și pe vreme bună, există mult mai puține turbulențe deasupra apei decât deasupra uscatului. Acest lucru se întâmplă deoarece sursa turbulențelor este aerul cald care se ridică de la sol. Apa distribuie mai bine căldura decât solul, deci zborurile peste Ocean sunt mai line.