În primele zile de când legea privind utilizarea telefonului mobil la volan a intrat în vigoare, peste trei sute de amenzi au fost date șoferilor care nu s-au conformat noilor prevederi legale.

Polițiștii, numai în două zile de la intrarea legii în vigoare, au aplicat amenzi în valoare de 200 de lei, amenda fiind cuprinsă între 800 de lei și 1160 de lei.

Întrebarea care se ridică este cum se constată utilizarea telefonului la volan, dacă șoferul ține aparatul sub bord ori lângă schimbătorul de viteze, în timp ce umblă pe el.

Un fost polițist susține că amenda aplicată pentru o contravenție este conform simțurilor agentului rutier, dar doar dacă polițistul care aplică sancțiunea este sigur că șoferul a comis fapta. Conform spuselor acestuia, polițistul nu poate aplica o măsură bazându-se doar pe bănuială, ci trebuie să aibă certitudinea faptelor. Cu toate că, adaugă el, un agent poate comite un abuz astfel, șoferul neavând cum să demonstreze contrariul.

Avocatul Gabriel Olteanu de asemenea a explicat că șoferul care vrea să conteste o amendă în instanță, trebuie să dovedească faptul că nu a comis fapta pentru care a primit amendă.