Cum să te adaptezi la trecerea la ora de vară 2025: sfaturile specialistului în somnologie

Data actualizării: 12/02/2025

Ultimul weekend din martie 2025 aduce României trecerea la ora de vară, moment în care ceasurile se vor seta înainte, ora 3:00 devenind ora 4:00. Acest proces se va întâmpla în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică și presupune o reducere a duratei de somn cu o oră. Medicii afirma că această schimbare poate provoca oboseală și dificultăți de concentrare.

Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog şi somnolog, avertizează asupra efectelor posibile ale schimbării orei asupra ritmului circadian al oamenilor. Afirmă că „Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală”.

Pentru a ușura adaptarea, medicul recomandă „să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, progresiv, în săptămâna de dinaintea schimbării de oră și să respectați regulile de igienă a somnului”. Totodată, Răzvan Lungu sugerează ca expunerea la lumina naturală să faciliteze reglarea ritmului intern.


„Dacă starea de somnolență persistă, se pot face scurte episoade de somn de 20 de minute pentru recuperarea energiei”, a adăugat specialistul. El subliniază importanța menținerii unei rutine de somn stabile, cu ore fixe de culcare și trezire, de preferat înainte de ora 11 seara și variabilă în funcție de programul fiecăruia.

Citește și:

Referindu-se la necesarul zilnic de somn, Lungu menționează că acesta variază cu vârsta: „De exemplu, adultii au nevoie, în medie, de 7-9 ore de somn pe zi, pe când persoanele vârstnice au nevoie de 6-8 ore”.

Medicul avertizează asupra utilizării suplimentelor pe bază de melatonină. Acestea sunt utile pentru dereglajele de ritm circadian și pot fi recomandate de un specialist „pe baza unui istoric medical”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨