Dincolo de paralela 45, iarna este un fapt de viață în care temperaturile severe, perioadele frecvente de vânt periculos și viscolele sunt obișnuite.

În aceste condiții, protejarea bovinelor pentru carne, ca raspuns la expunerea la frig sever, prin creșterea ratei lor metabolice (ritm cardiac, respirație și flux sanguin), este obligatorie, mai ales că aceste rase presupun condiții specifice de creștere. Pentru a veni în ajutorul fermierilor, un grup de cercetători condus de Vern Anderson, de la Animal Scientist Carrington Research Extension Center, din Leeds, a publicat în revista de specialitate Plone, studiul ”Winter Management of the Beef Cow Herd”, din care spicuim cele mai importante idei.

Suplimentarea hranei

Animalele consumă mai mult în timpul frigului, pentru a respecta cerințele de metabolism, bovinele bine hănite adaptându-se mai bine temperaturilor reci și schimbându-și metabolismul și secreția de hormoni, și depunând grăsimi subcutanate izolate dacă nivelul de energie al dietei permite acest lucru. Mai mult, un strat curat și uscat de păr care oferă protecție împotriva vântului este un factor foarte important, care ajută bovinele să tolereze temperaturile scăzute.

După perioada de tranziție la temperaturile scăzute, bovinele mature care se prezintă în stare bună se pot adapta la temperaturile critice ale iernii, în condiții uscate și calme. LCT este temperatura la care cerințele de întreținere cresc până la punctul în care performanța animalului este afectată negativ. Bunele practici de gestionare a iernii contribuie la creșterea de bovine sănătoase și productive, la costuri rezonabile.

Mediul fizic

Fermierii pot atenua într-o oarecare măsură condițiile de iarnă cu planificarea adecvată, proiectarea instalațiilor și practicile de bună gestionare. Toamna și primăvara pot fi perioade dificile de înțărcare și de fătare. În toamnă, condițiile umede și reci neglijează valoarea naturală a izolației stratului de păr critic pentru vițeii deja stresați. În primăvară, condiția umedă și murdară poate contamina ugerul și poate duce la provocări de sănătate ale vițeilor nou-născuți.

De aceea, bovinele au nevoie de protecție împotriva vântului, în special în perioadele cu temperaturi scăzute și cu vânt puternic. Protecția poate fi asigurată prin construirea de garduri de protecție împotriva vântului sau de fixare a centurilor de protecție. Acolo unde este posibil, combinația dintre gardurile eoliene construite și copacii maturi asigură o protecție excelentă. Rânduri multiple de arbori cu înălțime variabilă și maturitate plantate pe versantul dealurilor vor încetini vântul și vor permite căderea zăpezii printre arbori, reducând astfel cantitatea de zăpadă depusă în zona de stabulație.

Gardurile eoliene pot fi structuri permanente sau portabile, construite în linia gardului sau plasate în interiorul zonei de stabulație, pentru o protecție totală. Gardurile de vânt construite, care sunt deschise la 20% și 80%, permit aerului să treacă și să reducă viteza în vânt pe o distanță de 10 până la 30 de ori înălțimea gardului. Un gard de vânt de 1,70 m poate reduce viteza vântului pe o lungime de 100, până la 300 de metri în direcția vântului, în funcție de viteza și direcția acestuia. La rândul lor, gardurile eoliene poroase vor împrăștia și acumularea de zăpadă, în timp ce gardurile solide vor determina acumularea de zăpadă și crearea de zone protejate mai mici.

Importanța adăposturilor

Adăpostul este important pentru a ajuta la atenuarea frigului prin păstrarea bovinelor în stare curată și prin izolarea de zăpadă sau de pământul înghețat. Junii de înlocuire, alimentați în principal cu furaje, pot fi mai susceptibili la stresul fizic la frig, ceea poate conduce la provocări în materie de sănătate. De asemenea, așternutul este important, mai ales înainte de fătarea în timpul iernii.

Pentru vacile mature în stare bună și unde este disponibilă zăpada curată, așternutul poate fi necesar doar pentru făt. Dar un așternut curat și uscat poate ajuta fermierii să păstreze bovinele în mod rezonabil curate și să protejeze ugerul de degerături și de contaminare. Zonele de cazare pentru vițeii nou-născuți ar trebui să fie păstrate curate și adaugându-se periodic paturi noi.

La rândul lor, taurii necesită în mod sigur așternuturi și protecție împotriva împotriva vântului, organizându-se mai multe structuri de protecție decât gardurile simple de vânt, în timpul iernii, pentru a reduce posibilitatea înghețării testiculelor, ceea ce poate duce la reducerea fertilității.