Dacă sunteți o iubitoare de prăjituri cu siguranță aveți mereu grijă la ceea ce folosiți pentru copt. De data aceasta câteva trucuri pot veni în ajutorul vostru. Nu toate prăjiturile acceptă uleiul de floarea soarelui în tavă, ci este nevoie de alte alimente.

În funcție de ceea ce se poate, se folosește alt tip de grăsime. Astfel că prăjiturile sau melcii au o aromă deosebită dacă tava de copt este unsă cu untură de porc fină. Pentru o prajitură ușoară fără făină este indicat uleiul de cocos. Pentru aluatul de pișcoturi este perfect uleiul vegetal. Prăjitura Brownie de ciocolată va aprecia untul pus în tavă.

1. Untură și făină

Indiferente cât de antiaderentă se recomandă tava, unele aluaturi pot fi dificile și au nevoie de hârtie de copt. În aceasta categorie ar putea intra pandișpanul dar și alte prăjituri care au compoziția mai lichidă. Dacă nu dispunem de hârtie de copt există altă soluție mai practică. Folosim două alimente pe care, cu siguranță, le avem în casă. Untura și se poate tapeta tava cu făină pentru a fi siguri că nu se lipește.

După ce am uns tava cu o cantitate mică de grăsime pe care o întindem bine. După acest pas, se pune făină în tavă și se scutură pentru a ajunge în toate colțurile sale, obținând un strat subțire de făină peste stratul de untură. Dacă a rămas făină mai multă, acesta se scoate din tavă fiindcă va rămâne necoaptă  și nimeni nu își dorește acest lucru. După ce totul s-a așezat, se adaugă aluatul prăjiturii și se dă la cuptor în funcție de cât este nevoie.

Dr. Oetker

2. Ulei de cocos

Uleiul de cocos poate fi un înlocuitor bun pentru unt pentru ungerea unui tăvi de copt, însă doar pentru anumite preparate. Dacă suntem la dietă și am făcut o prăjitură mai simplă, mai ușoară, fără zahăr rafinat adăugat și fără făină albă, se poate folosi alternativa uleiului de floarea soarelui. Uleiul de cocos este perfect pentru astfel de prăjituri. Cu siguranță nu va arde prăjitura și va ajuta la coacere.

3. Unt

Dacă alegem să folosim untul în tava de copt trebuie să avem grijă la temperatura și timpul de coacere. Acesta se poate arde dacă nu este întins bine și se va produce un dezastru în bucătărie. Dacă preparatele necesită coacere de 20-30 de minute, untul este un aliment potrivit pentru a unge tava.