Programul de Guvernare 2018-2020 prevede și creșteri salariale, astfel că salariul minim ar trebui să ajungă la un nivel echitabil.

Ponderea alocată renumerării salariaților în PIB, de asemenea va fi în creștere, de la 38 la sută în 2019, la 40 la sută până în anul 2021.

De anul viitor începând, o variantă echitabilă ar fi ca valoarea salariului minim brut pe economie să intre în raport cu cel mediu brut. Iar pentru ca acest lucru să se poată realiza, Codul Muncii va trebui modificat, precizându-se că salariul minim brut trebuie să fie măcar 45 la sută din salariul mediu brut.

Un document al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză arată propunerea pentru introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată / câștig salarial mediu brut la cel puțin 45%, începând cu anul 2020”.

Guvernul a emis un OUG în care se precizează că de la 1 Ianuarie 2020, în domeniul construcțiilor, salariul minim brut garantat pe țară va fi de 3000 de lei pe lună, la un program de muncă în medie de 167,333 ore/lună.