Conflictele fac parte din viețile noastre indiferent rangul sau clasa socială din care provenim.

Chiar dacă deseori ne imaginăm cum ar arată o lume plină de bunătate și înțelegere, aceste lucruri nu există. Indiferent de domeniul în care activăm sau de oamenii cu care interacționăm, situatile conflictuale sunt întâlnite la unmoment dat. Conflictele pot fi ocolite fapt care susțîn psihologii ne aduc liniștea psihică și sufletească.

Conflictele în zilele noastre- cauze și soluții

Conflictele își fac loc chiar și în secolul vitezei în care se presupune că omenirea ar trebui să nu aibă interese opuse. Banii, dorința de succes, infidelitatea sau orice alte aspecte care ne îngrijorează sau ne nemulțumesc ne îndeamnă spre această direcție. Pe lângă cele menționate mai există și alți factori determinanți care ne conduc în direcția de a ne opune unui fapt. De aici până la starea de tensiune mai este doar un pas. Psihologii sunt de părere că de multe ori conflictele apar atunci când membrii unei familii de exemplu petrec mult timp împreună.

”Timpul petrecut împreună în familie de sărbători nu este întotdeauna o sursă de bine, înțelegere și bucurie. Multe cupluri trăiesc în tensiune cronică tot timpul , iar unele statistici susțîn că ar fi cam 40 % dintre cupluri. Alte cupluri trec ocazional prin perioade mai tensionate, de multe ori perioada sărbătorilor fiind una de acest gen.Tot atunci un studiu arată că se înmulțesc conflictele, nemulțumirile și chiar despărțirile.” susține psihologul Keren Rosner.

Cum scapi de ele

Conflictele pot fi evitate atunci când ne dorim. Cu mult tact și înarmați cu răbdare reușim să depășim un astfel de episod. Astfel de momente ne aduc stări emoționale diverse care în timp pot cauza sănătății noastre. Parcurgând cei trei pași ai înțelepciunii te poți vindecă de dorința de a porni sau continuă un conflict.

Analizează

Conflictele pornesc susțîn psihologii de cele mai multe ori din nemulțumiri profunde. Gravitatea situației de tensiune depinde de modul în care pui problema. Așadar, ia-ți timp și analizează corect și echidistant circumstanțele care te împing să îți exprimi o nemulțumire.

 Retrage-te

Conflictele pot fi evitate în proporție de 95% dacă unul dintre cei ”incrisi” la dialogul plin de tensiuni se retrage. Defensivă rămâne cea mai bună decizie pentru liniștea ta emoțională.

Conflictele se uită

Conflictele de orice natură păstrate în noi ne afectează pe termen lung comportamentul, dar și sănătatea. Studiile au arătat că depresia poate fi cauza în timp și pe baza frustrărilor emoționale.