Cine este Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Sfântul Andrei, cunoscut și sub numele de Apostolul Andrei, a fost un apostol creștin și fratele mai mare al Sfântului Petru.

Potrivit Noului Testament, Andrei s-a născut în satul Betsaida, pe malul Mării Galileii, la începutul primului secol. La fel ca fratele său mai mic, Simon Petru, Andrei era și el pescar. Însuși numele lui Andrei înseamnă puternic și era cunoscut pentru faptul că avea abilități sociale bune.

În Evanghelia după Matei, se spune că Iisus se plimba pe malul Mării Galileii și i-a văzut pe Andrei și pe Simon Petru pescuind. Atunci le-a cerut celor doi să devină discipoli și „pescari de oameni”.

În Evanghelia după Luca, Andrei nu este numit inițial. Acesta îl descrie pe Iisus folosind o barcă, despre care se crede că era doar a lui Simon, pentru a predica mulțimilor și pentru a prinde o cantitate mare de pește într-o noapte care inițial era uscată. Mai târziu, în Luca 5:7, se menționează că Simon nu era singurul pescar din barcă, dar abia în Luca 6:14 se vorbește despre Andrei ca fiind fratele lui Simon Petru.

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor

Cu toate acestea, Evanghelia după Ioan relatează o poveste separată, afirmând că Andrei a fost un ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când Iisus a trecut într-o zi pe acolo, Ioan Botezătorul a declarat: „Iată Mielul lui Dumnezeu!”. Atunci, Andrei și un altul au luat decizia de a-l urma pe Iisus.

Sursa: Social media

În Evanghelii nu se mai spune mare lucru despre Andrei. Se crede că Andrei a fost unul dintre discipolii cei mai apropiați de Iisus. El a fost cel care i-a spus lui Iisus despre băiatul cu pâinile și peștii, conform Ioan 6:8. Când Filip a vrut să vorbească cu Iisus despre grecii care îl căutau, a vorbit mai întâi cu Andrei. Andrei a fost prezent și la ultima cină.

Viața Sfântului Apostol Andrei

Conform tradiției creștine, Andrei a continuat să propovăduiască Vestea cea Bună pe malurile Mării Negre și în tot ceea ce este astăzi Grecia și Turcia. Andrei a fost martirizat prin crucificare în Patras. A fost legat, și nu bătut în cuie, de o cruce, așa cum este descris în Faptele lui Andrei.

El a fost răstignit pe o formă de cruce cunoscută sub numele de „crux decussata”. Este o cruce în formă de X „. Astăzi, aceasta este denumită în mod obișnuit „Crucea Sfântului Andrei”. Se crede că Andrei a cerut să fie răstignit în acest mod, deoarece se considera „nedemn de a fi răstignit pe același tip de cruce ca și Iisus”.

Rămășițele lui Andrei au fost păstrate inițial la Patras. În septembrie 1964, Papa Paul al VI-lea a dispus ca toate relicvele Sfântului Andrei care au ajuns în Vatican să fie trimise înapoi la Patras. Acum, multe dintre relicvele lui Andrei și crucea pe care a fost martirizat sunt păstrate în Biserica Sfântului Andrei din Patras.

Crucea sa e este prezentă pe steagul Scoției și este reprezentată în mare parte din iconografia sa. El este înfățișat în mod obișnuit ca un bătrân cu părul lung și alb și barbă, ținând adesea în mână Evanghelia sau un pergament.

Sfântul Andrei este sfântul protector al pescarilor și al cântăreților. El este, de asemenea, sfântul protector al mai multor țări și orașe. Printre acestea se numără: România, Rusia, Ucraina și Patras, iar sărbătoarea sa este celebrată la 30 noiembrie.