Ca în orice țară, în România sunt orașe sigure și orașe periculoase. Acolo unde gradul de siguranță este unul foarte scăzut, autorități precum Poliția sau Jandarmeria se luptă să păstreze un echilibru. Un studiu recent efectuat pe 100.000 de români a numit cel mai sigur, dar și cel mai nesigur oraș din țară.

100.000 de români au constituit eșantion pentru una dintre cele mai importante cercetări din ultima vreme. Cum din ce în ce mai multe persoane sunt preocupate de siguranța lor, este normal să vedem unde este mai bine să locuiești și de ce.

Fruntașe în topul celor mai periculoase orașe din România sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte. Topul este completat de Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa. La capitolul regiuni nesigure, pe primul loc se află Maramureş şi Moldova.

Studiul a departajat anumite orașe în funcție de mai multe criterii

Studiul nu a urmărit doar regiunile nesigure, ci și zonele cu un grad sporit de siguranță. Aici, pe primul loc se află Transilvani, urmată de Crişana, Bucureşti și Ilfov. La categoria orașe sigure, une nu se întâmplă evenimente periculoase sunt Oradea, Braşov și Cluj Napoca.

Cele mai periculoase orașe din România. Pe ce loc se află București
Wikipedia

În stabilirea acestui clasament s-au luat în considerare mai mulți factori, printre care calitatea vieții, mijloacele de transport în comun, existența spațiilor verzi și nu numai. Bucureștiul ocupă și el locul 9 la capitolul orașe sigure. Potrivit respondenților, cele mai prietenoase, dar și sigure zone sunt Aviaţiei, Tineretului şi Titan. Topul este completat de Băneasa, Baba Novac, Balta Albă şi Dristor

„În general, s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraş şi siguranţa resimţită de cetăţeni. Astfel, oraşele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure.”, arată studiul publicat de storia.ro.