Care este motivul pentru care fostul lider al României nu lua bani cu el.

Nicolae Ceaușescu a fost un adevărat personaj. Cu toate acestea, deși au trecut decenii bune de la asasinarea sa, încă se vorbește despre obiceiurile sale și momentele din viața sa care au marcat istoria comunistă a României. Totuși, despre „Tovarășu’” se spune că nu avea niciodată bani la el. Este acest lucru adevărat?

Niciun cunoscut al fostului lider nu l-a văzut pe acesta cu bani sau cu portofel. S-a speculat încă de âcnd se afla la conducere ca acesta nu își lua nici actele de identitate când părăsea locuința proprie. Bineînțeles, toată lumea îl cunoștea și nu avea nevoie să se prezinte undeva încât să arate documentele sale.

Marin Neagoe era șeful Direcției a V-a a Securității și omul care îl însoțea pe Nicolae Ceaușescu peste tot. Acesta a ajuns să îl cunoască destul de bine și să afle câteva lucruri importante despre el. Acesta mărturisește că liderul avea la dispoziție tot ce își putea dori și astfel, nu era nevoit să plătească pentru vreun serviciu.

„Nu l-am văzut niciodată pe Ceauşescu cu bani la el. Nu avea niciodată nevoie de bani, nici în ţară şi nici în vizitele externe pe care le făcea. El mânca la Gospodăria de Partid, avea frizer, croitor, tot ce-i trebuia, deci n-avea el nevoie de bani. La restaurant n-a fost niciodată, toată viaţa lui, deci n-a avut de plătit vreo notă.”, a povestit Marin Neagoe în trecut.

Momentele în care liderul Republicii Socialiste România avea actele cu el, erau când călătoreau în străinătate. Frecvent, acesta își lua doar pașaportul pentru a putea merge într-un alt stat. Alături de familia sa, el nu plătea chirie sau întreținere. Dacă foloseau transportul în comun, deși, situațiile erau destul de rare, nu plăteau biletul.

Arhivă

Ce salariu primea Nicolae Ceaușescu ca președinte

În 1974 s-a înființat funcția de președinte, iar Nicolae Ceaușescu a fost primul român care a ocupat această funcție. Liderul a condus statul din 1965 până în 1989, când a fost momentul Revoluției. Salariul pe care îl avea nu era nici pe departe cel mai mare din țară, așa cum prevede Codul Muncii în zilele noastre.

Acesta avea salariul de 15.000 de lei, iar în acea vreme, un dolar american costa 30 de lei. Salariul președintelui raportat la bancnota Americii era de 500 de euro.

Distribuie

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.