Banii sunt adesea o sursă de stres între prieteni și familie, dar nu trebuie să fie

Este o enigmă pe care mulți o cunosc prea bine, uneori cu rezultate dureroase.

Un prieten sau un membru al familiei trebuie să împrumute o sumă importantă de bani. Bineînțeles că vrei să ajuți, dar poveștile despre relațiile distruse de rambursarea eșuată a împrumuturilor sunt îngrijorătoare.

Ce ar trebui să facă un bun samaritean

Ce trebuie să faci când un prieten îți datorează bani. Toți am trecut prin asta
Pixabay

Într-adevăr, este probabil să vă confruntați cu această problemă la un moment dat dacă aveți puțină pernă de numerar întinsă. Un sondaj realizat de Bankrate a constatat că 60% dintre adulții din SUA au împrumutat moolah la un moment dat unei persoane dragi. Dintre aceștia, 37% au spus că au pierdut bani și 21% au raportat că experiența a rănit relația.

Aceasta este o experiență pe care Ezra Cabrera o cunoaște prea bine. Cu câțiva ani în urmă, un prieten din copilărie a împrumutat 6.000 de dolari de la managerul de marketing de conținut pentru a plăti facturile necesare, cum ar fi chiria și utilitățile. 

De ce oamenii nu reușesc să ramburseze împrumuturile

Experții spun că există o mulțime de motive pentru care se întâmplă acest lucru, nu toate atât de sinistre pe cât ai putea crede.

Sunt îngroziți. Datoria la orice nivel este supărătoare. Datoria copleșitoare poate face oamenii să se comporte în moduri nefirești. Când indivizii le este frică, pot fie să ia măsuri imediate și să rezolve o problemă, fie să rămână tăcuți și să fugă.

Ei nu vor să-și schimbe felurile. Unii oameni nu sunt dispuși să facă ceea ce este necesar pentru a plăti datoria. Chiar dacă afectează negativ un prieten sau un membru al familiei. Cu cât faci mai multe sacrificii, cu atât mai repede îți vei putea plăti datoria. Sacrificiul este dificil într-o societate a satisfacției imediate. Și oamenii îți spun că ar trebui să ai orice îți dorești.

Cum să preveniți sau să gestionați problemele de rambursare a împrumutului

Indiferent dacă ați mai fost ars sau nu, există câteva modalități de a vă asigura că fie vă veți primi banii înapoi. Fie că vă ușurați resentimentele care ar putea apărea dacă nu o faceți.

Fă-i un cadou. După cum a recomandat tatăl lui Cabrera, reîncadrarea unui împrumut ca un cadou este cu siguranță ceva pe care mulți experți îl recomandă. În acest fel, dacă este rambursat, acesta este un bonus. Nu împrumuta niciodată bani pe care nu-ți poți permite să-i pierzi.

Puneți termenii pe hârtie. Obțineți detaliile pe hârtie înainte de a preda orice numerar. Acest lucru va minimiza confuzia de ambele părți. Actul de a împrumuta bani prietenilor și familiei ar trebui să includă în mod absolut un contract formal de împrumut scris, care memorează termenii.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.