Dacă puneți ouăle fierte într-un borcan cu apă, sare și câteva condimente veți obține ouă fermentate. Acest preparat aromat este bogat în probiotice cu efecte benefice asupra sănătății.

Varza murată și chefirul sunt două exemple frecvente de alimente cu conținut ridicat de probiotice.  Însă și ouăle fierte fermentate sunt la fel de bune.

Sursa: Social Media

Probioticele rezultate în urma procesului de fermentație. Acestea au un rol extrem de important pentru digestie, dar și pentru sistemul imunitar, având în vedere că microbiomul intestinal este strâns legat de starea generală de sănătate.

Iată cum să faci ouă fermentate și care sunt beneficiile acestui preparat.

Rețeta de ouă fermentate

Rețeta de ouă fierte fermentate este foarte rapid și ușor de preparat.

INGREDIENTE:

  • 12 ouă fierte tari, descojite
  • 700 ml apă filtrată, fără clor
  • 2 linguri de sare neiodată
  • o jumătate de linguriță de zahăr
  • 150 ml de zeamă de varză murată
  • 1 ceapă tăiată solzișori
  • 2-3 căței de usturoi zdrobiți
  • 2 ardei iuți
  • 2 frunze de dafin
  • o jumătate de linguriță de semințe de coriandru
  • o jumătate de linguriță de piper negru
  • o jumătate de linguriță de boabe de muștar
  • câteva fire de mărar proaspăt

MODUL DE PREPARARE:

Se dizolvă sarea, zahărul, zeama de varză murată în 700 de ml de apă. Se găuresc din loc în loc ouăle fierte cu ajutorul unei scobitori (5-6 găurele), pentru a permite saramurii să pătrundă bine în ouă.

Puneți ouăle fierte, ceapa, usturoiul, ardeiul iute tăiat rondele, foile de dafin, piperul, coriandrul, boabele de muștar și mărarul într-un borcan.

Turnați peste ele saramura obținută, cât să le acopere. Puneți capacul, agitați ușor borcanul pentru a se amesteca ingredientele și apoi, lăsați-le într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui, pentru 3 zile, ca să fermenteze. Borcanul se dă la frigider, unde poate rezista maxim 2 săptămâni.

Care sunt beneficiile ouălelor fermentate asupra sănătății tale

Ouăle fermentate necesită un gust dobândit. Cu alte cuvinte, este foarte probabil să vise pară ciudat inițial, pentru că nu ați mai mâncat așa ceva. Aceste ouă fierte fermentate sunt pline de beneficii. Iată câteva dintre ele, potrivit livestrong.com:

  • reglează nivelul de bacterii bune la nivel intestinal
  • asigură producția corectă de acid gastric necesar pentru digestie
  • sprijină secreția unor enzime care ușurează absorbția nutrienților din alimente
  • conțin multe proteine care țin de foame și ajută sistemul muscular
  • sunt bune la dietă deoarece nu conțin aproape deloc carbohidrați

Puteți consuma aceste ouă fierte fermentate și fără gălbenuș, dacă vă îngrijorează nivelul de colesterol. Un singur ou de acest tip, fără gălbenuș, conține doar 27 de calorii.

În plus, albușul de ouă fermentate este asociat cu o reducere a grăsimii abdominale, conform oamenilor de știință japonezi.

Într-un studiu dublu-orb, placebo controlat, ei au împărțit 37 de voluntari adulți, femei și bărbați cu vârsta medie de 40 de ani (cu o circumferință a taliei de peste 100 cm), în 2 grupuri.

Timp de 3 luni, participanții din grupul de control au consumat o băutură pe bază de pudră proteică de zer, iar ceilalți – albuș de ou fermentat, ambele variante asigurând o doză de 8 grame de proteine/zi.

Circumferința abdominală a tuturor voluntarilor a fost măsurată la începutul studiului, la mijlocul acestuia și la final. Astfel, cercetătorii au observat că participanții care au consumat albuș de ou fermentat au înregistrat o scădere importantă în ceea ce privește numărul de centimetri în talie (aproape 9 centimetri) și o reducere a procentului de grăsime viscerală.