Ce preparate tradiționale se pun pe masa de Crăciun, în alte colțuri ale lumii. Crăciunul se sărbătorește pe tot globul, așa că oamenii din fiecare țară pregătesc cele mai delicioase bucate tradiționale. Masa de Crăciun este cea mai importantă, iar pregătirile încep cu mult timp înainte. Dacă la români porcul este considerat ‘vedeta’ tuturor preparatelor din farfurie, europenii sunt diferiți în ceea ce privește mâncarea tradițională pentru masa de Crăciun.

1. Ce preparate tradiționale se pun pe masa de Crăciun, în alte colțuri ale lumii

Ce preparate tradiționale se pun pe masa de Crăciun, în alte colțuri ale lumii. În alte țări, mesele de Crăciun sunt diferite față de alte noastre. Pe 25 decembrie, ‘vedetele’ de pe masa noastră de Crăciun sunt sarmalele, cârnații, piftia, șunca, toba sau caltaboșul.

În schimb, japonezii petrec Crăciunul cu o porție de pui de la KFC, iar francezii aleg să mănânce stridii și brânzeturi. În materialul care urmează, vă prezentăm care sunt preparatele tradiționale nelipsite din fiecare țară.

foto: pixabay

De Crăciun, pe masa fiecărui italian se regăsesc nelipsitele paste, dar și fructele de mare. Nici celebrul cozonac italian panettone nu lipsește. Italienii din zonele aflate la mare gătesc de Crăciun biban, asortat cu cartofi prăjiți și legume, scrie CNN.  

Britanicii preferă de Crăciun gâsca cu stafide la cuptor, alături de varză de Bruxelles. De asemenea, masa tradițională de Crăciun include un tort alcătuit din fructe, marțipan, înghețată și zahăr înghețat.

2. Francezii nu renunță la brânzeturi nici în ziua de Crăciun

În ziua de Crăciun, francezii savurează dimineața un brunch consistent, care include ouă cremă, somon afumat și pâine prăjită. În timpul zilei, ei aleg să mănânce brânzeturi asortate, cum ar fi Brie, Gruyere și Munster. Desertul principal este, însă, celebra rulada bûche de Noël (buturuga de Crăciun).

foto: pixabay

De Crăciun, polonezii savurează o mâncare tradițională cu totul aparte: găluștele pierogi. Acestea pot fi umplute cu brânză, varză, carne sau ciuperci.

În Grecia, fursecurile de casă cu miere sunt ‘vedetele’ principale de pe masa de Crăciun.

„Familiile stau în jurul șemineului și mănâncă o pâine specială de grâu, pe care o preparăm doar de Crăciun. În unele gospodării se mănâncă și cârnați de porc. Este singura ocazie a grecilor să consume carne de porc, deoarece carnea nu este obișnuită în bucătăria noastră”, a povestit bucătarul Francois Payard.

Austriecii sărbătoresc Crăciunul cu cârnați și varză murată, gâscă, crap și turtă dulce. Elvețienii aleg șuncă, cartofi umpluți cu brânză și felii subțiri de carne, gătite în sos de roșii.

Nemții au o tradiție culinară destul de vastă. De pe masa de Crăciun nu lipsește carnea de gâscă, raţă, iepure şi Krustenbraten (friptură de porc cu şorici crocant). Desertul lor tradițional este un platou cu turtă dulce.

3. Japonezii comandă meniuri de la KFC

La japonezi, tradiționala masă de Crăciun înseamnă o comandă la KFC. Această ‘tradiție’ datează de mai bine de cinci decenii, după ce o sucursală niponă a fast-foodului a înlocuit în meniurile din Japonia carnea de curcan cu puiul prăjit. Pentru ca toată lumea să mănânce de la KFC în ziua de Crăciun, este nevoie de rezervare cu mult timp înainte.

La mexicani, Crăciunul se serbează pe 24 decembrie, iar de masa festivă nu le lipsește posole: o tocană cu boabe mari de porumb și carne de porc sau de vită.