Nomofobia reprezintă teama irațională de a fi fără telefon mobil.

Termenul a fost inventat în 2009 în Marea Britanie și provine din anglicismul „nomophobia” („no-mobile-phone-phobia”). Dependența de dispozitivul electronic provoacă un sentiment nefondat de teamă la utilizatorul care nu deține dispozitivul, fie pentru că l-a lăsat acasă, s-a descărcat bateria, fie pentru că este în afara razei de acoperire.

Deși OMS nu a clasificat încă nomofobia drept patologie psihică, experții avertizează asupra dependenței tot mai mari  legată de smartphone. Se estimează că  numărul actual de utilizatori de smartphone-uri din lume este de 6,37 miliarde. Acest lucru înseamnă că 80,7% din populația globală are un asemenea dispozitiv.

Simptomele nomofobiei

Cele mai frecvente consecințe psihologice ale nomofobiei sunt anxietatea, depresia sau izolarea. Se crede că telefoanele mobile ne țin în legătură cu ceilalți, dar problema apare atunci când relațiile online le înlocuiesc pe cele față în față. Există, de asemenea, consecințe fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac, disconfort ocular din cauza supraexpunerii la ecran sau dureri de încheietura mâinii și gât din cauza poziționării necorespunzătoare.

Sursa: Social media

Cauzele și profilul nomofobilor

Printre cele mai recunoscute cauze ale dependenței de telefonul mobil se numără stima de sine scăzută și problemele în menținerea relațiilor sociale. De fapt, nesiguranța personală este cel mai frecvent factor care provoacă nomofobie. Mulți tineri devin absolut dependenți de ceilalți și găsesc în telefoanele mobile o modalitate de a fi prezenți în cercul lor social. Perfecționismul este un alt motiv pentru această tulburare. Cei care suferă simt nevoia să facă performanță fără să facă o greșeală. De exemplu, dacă acest tip de utilizator primește un apel și nu au telefonul mobil la îndemână, simt că sunt dezamăgiți și frica îi stăpânește.

Oricine poate suferi de nomofobie. Cu toate acestea, această tulburare tinde să afecteze cel mai mult adolescenții, grupa de vârstă 14-16 ani fiind cea mai răspândită. Generațiile mai tinere sunt mai expuse riscului de a deveni nomofobe din două motive: simt o nevoie puternică de a fi acceptate de ceilalți și sunt mai familiarizate cu noile tehnologii decât persoanele în vârstă.