În România este unele dintre cele mai frumoase locuri de care puțină lume știe. În județul Botoșani se află un sat care pare a veni dintr-o altă lume. Totul este din piatră și este o plăcere să privești.

În nordul României se află un sat inedit, unde timpul pare că s-a oprit. Aici, totul este construit din piatră și totul pare ieșit dintr-o poveste veche. Numele satului este Horia și aparține comunei Mitoc și se află la 80 de kilometri de Botoșani.

Populația trăiește în condiții grele, iarna îndurând frigul, iar vara fierbințeala. Aceștia nu cer nimănui nimic, ci muncesc pentru tot ce au. Casele sunt puține și se pot vedea pe malurile Prutului. Oricine trece prin zonă va remarca cum timpul pare că s-a oprit în loc atât pentru clădiri, cât și pentru locuitori.

Satul este construit din piatră

Cine ajunge în sat și trece de indicatorul care arată intrarea în „Horia” își va trece ochii direct pe construcții. Totul pare a fi desprins dintr-o filă de poveste, iar gardurile sunt realizate din piatră. Tot din din piatră sunt și depedințele gospodărește și, în unele cazuri, chiar casele de locuit. Locuințele sunt de mici dimensiuni, fără etaj și au acoperișuri țărănești.

Fundația casei, beciurile și zidurile sunt făcute din lespezi de piatră. Imperfecțiunile lăsate dădeau o frumusețe aparte fiecărui loc. Odată cu modernizarea, aceștia au început să îmbrace casele în tencuială pentru a fi puțin mai călduros înăuntru.

Social Media

Nici păsările nu au scăpat de piatră. Grajdurile și cotețele sunt tot din piatră, de o frumusețe deosebită ce aduc aminte de vremurile trecute. Oamenii în vârstă sunt mândrii de munca lor din tinerețe și de construcțiile făcute de ei. Motivul pentru care totul este construit din piatră este că satul se află de un zăcământ de piatră extrem de important. Lemnul în zonă se găsește destul de greu, iar sătenii s-au adaptat.

„Aşa-i obiceiul de când lumea şi pământul aici. Lemnul se găseşte greu iar piatra-i câtă vreme în malurile Prutului. Numai harnic să fii, că-ţi faci ce vrei tu. Aşa este şi tradiţia. Cine mai ştie de când a început.”, spune un sătean.

Cei mai mulți locuitori sunt pietrari

În acest sat, locuitorii se întrețin din agricultură și din creșterea animalelor. Oamenii nu au cele mai bune condiții, dar sunt harnici și își trăiesc viața.

Totodată, sătenii se pricep la piatră. Cei mai mulți dintre ei sunt maeștrii pietrari și pot să scoată metri de cub de piatră în mod manual, doar cu unelte. Ei sapă în malurile Prutului până ajung la piatră și apoi o extrag, fragmentând-o cu un baros. Deși, pare o muncă foarte grea, locuitorii nu se plâng de acest lucru.