Miercuri, guvernul a aprobat un proiect de lege pentru interzicerea închirierii apartamentelor cu risc seismic. Amenzile sunt foarte piperate. Ele pot ajunge chiar și până la suma de 75.000 de lei. 

Prin proiectul de lege propus de către Ministerul Dezvoltării și Administrașiei Public, este oprită închirierea sau darea spre folosință a locuințelor care se află încadrate în clasa 1 de risc seismic. Mai mult, cei care nu vor ține cont de această prevedere vor fi amendați cu până la 75.000 de lei.

Acest proiect de lege mai prevede și consolidarea rapidă a imobilelor dezafectate ce dispun de bulina roșie. Această bulină reprezintă expertiza tehnică a unui bloc încadrată în clasa 1 de risc seismic. În cazul în care nu se vor lua măsuri, siguranța cetățenilor și a economiei naționale va fi pusă în pericol, potrivit ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

social media

300 de imobile din țară vor fi consolidate

Până în anul 2027, vor fi prevăzute investiții cu o valoare estimată de până la 1 miliard de lei. Așadar, se urmărește consolidarea la nivel național a 300 de imobile dezafectate categorizate în clasa 1 de risc seismic.

„Astfel, este de circa două ori mai ieftină consolidarea fondului construit existent vulnerabil din punct de vedere seismic. Iar efortul financiar este distribuit pe o perioadă mai lungă de timp, de 4-6 ani, comparativ cu situaţia în care este necesară intervenţia asupra clădirilor afectate în urma unui seism major”, anunță ministrul Cseke Attila.

Actul normativ mai presupune:

  1. Transformarea programului dintr-unul cu caracter anual într-un program cu caracter multiannual.
  2. Introducerea pentru expertizarea tehnică şi a clădirilor cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic.
  3. Introducerea evaluării vizuale rapide ca etapă premergătoare realizării expertizei tehnice, de către autorităţile locale, pentru obţinerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit.
  4. Introducerea precizării cu privire la interzicerea desfăşurării oricăror tipuri de activităţi (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI.
  5. Introducerea precizării cu privire la interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosinţă a spaţiilor cu destinaţia de locuinţă din clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI până la recepţia la terminarea lucrărilor de intervenţie.